ŠifravoSandis Laime
Šifravimas

Teika par Cepļa riju.
Bijusi rudens nakts. Kliešmete gājis gājis gar cepļa riju un dzirdējis ka pie durvīm kāds dauzas. Piegājis pie durvīm un saucis. Kas esat atbildes nav nākusi gājis prom bet tiko aizgājis kādus soļus dauzijies atkal. Nu izšāvis un gājis prom vairs dauzijies gan neesot bet viņam pa priekšu skrēji mas [mazs] sunītis tam arī gribējis šaut bet revolveris nav strādājis.
Dzirdēta no Kliešmetes.

182

Raganas (Rencen pag.)
Bijusi ļoti tumša un vetraina nakts. Dāvi Čakars nāci no Vāģu muižas uz māju. Tiko ticis pie Lielā kalna tad dzirdējis ka viens mežā sit ļoti skaņus plaukšus ka vis meš [mežs] skanējis. Sišana tikmēr vilkusis [vilkusies] kamēr viņš izgājis starp Lielo un Kapa kalnu.
Dzirdēta no Šopa.

183

Teika par Čigān kalnu. (Rencen pag)
Kāds ceļnieks braucis no Ēveles uz Valmieru. Ap pusnakti bijis čigānkalnā. Bijis tā kā iemidzis kad jutis ka gar viņu krūtīm noveļas kāds smagums pamodies nekā nav redzējis atradis kā visas drēbes kas bijušas mugurā bijušas vaļā.
Dzirdēta bernība.
KrājumsLatvių tautosakos archyvas