Melnā grāmata
Vidurinioji tarmė
Narrator
"Sauļu muiža", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232
ŠifravoMaigaJankevica
Taisytas2017-02-11 20:05:17
ŠifravimasTo nākoš [nākošo] svētdienu vedīsim uz kapsētu. No tām bailēm klausītājs palicis nost un bijis ar nākoš [nākošo] svētdien jāved uz kapsētu.

1657

20
Četri ēzelēni še
Brīnodamies smej
Sunim matos šleifīte
Tā kā meitenei.

1658

21
Reiz kāds bagāts kungs dzīvojis ar velniem. Viņam bijusi arī melnā grāmata. Reiz kungs izbraucis ciemā un mājas uzraudzību atstājis savam uzticamam sulainim. Sulainis apkatijis [apskatījis] visu kas iekša ir bijis. Starp grāmatām uz plaukta viņš atradis melno grāmatu. Sulainis sācis lasīt grāmatu un visa māja pienākusi ar velniem. Sulainis nav mācējis vair [vairs] velnus un tos nomirušos garus atsaukt. Kungam laukā ir tik nelabi, jo viņš visu zin kas ir mājā. Steidzies uz māju. Līdz ko [Līdzko] sastapis sulaini teicis ko tu esi darijis iesitis šim ar grāmatu trīsreiz pa galvu un vis [viss] bijis atkal pa vecam. Vecais sulainis no tā palicis dumš [dumjš]. Šinī pašā laikā vēl tagad atrodoties tāda grāmata un cilvēki lasot arī paliekot dumji
Teicēja: Eda Ratnieks.

1659

22.
Reiz kādā vecā pirtī dzīvojusi viena sieva ar vīru. Kad vīrs nomiris no tā laika sievu vienmēr sita āzis tā kā
Atidaryti

Reiz kāds bagāts kungs dzīvojis ar velniem. Viņam bijusi arī melnā grāmata. Reiz kungs izbraucis ciemā un mājas uzraudzību atstājis savam uzticamam sulainim. Sulainis apskatījis visu, kas iekšā ir bijis. Starp grāmatām uz plaukta viņš atradis melno grāmatu. Sulainis sācis lasīt grāmatu, un visa māja pienākusi ar velniem. Sulainis nav mācējis vairs velnus un tos nomirušos garus atsaukt. Kungam laukā ir tik nelabi, jo viņš visu zin, kas ir mājā. Steidzies uz māju. Līdzko sastapis sulaini, teicis: "Ko tu esi darījis!", iesitis šim ar grāmatu trīsreiz pa galvu un viss bijis atkal pa vecam. Vecais sulainis no tā palicis dumjš. Šinī pašā laikā vēl tagad atrodoties tāda grāmata, un cilvēki lasot arī paliekot dumji.

1Sauļu muiža
("Sauļu muiža", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232)