Saimniece piebur pienu
Vidurinioji tarmė
Rencēnu pagasts, Valmieras novads
ŠifravoMaigaJankevica
ŠifravimasD. Svensson. Rencenu II pakapes pamatskolā Rencenu pagastā.

Skopā saimniece. N° 1.
Reiz dzīvojusi kāda saimniece kuŗa bijusi ļoti skopa. Nevienam nabagam neko nav devusi Vienreiz pie viņas atnākusi kāda veca māmiņa. Viņa lūgusi lai iedodot maizi. Saimniece tai maizes vietā iedevusi vecu pirts slotu. Pēc kādām dienām saimniece nomirusi. Viņa bijusi tikai pamirusi pēc dienām divām atmodusies. Saimniece stāstijusi ka viņa bijusi debesīs, katram tur bijis priekšā mazs galdins. Uz viņas galdiņa bijusi veca pirtsslota. Uz citu galdiņiem bijuši dažādi gardumi. Saimniece teikusi lai neviens neesot vairs tik skops kā viņa esot bījusi.

3804

N° 2.
Kāda saimniece bijusi ļoti devīga ar sviestu Viņa devusi katram ēst sviestu cik tas grib. Puiši un meitas brīnejušies [brīnījušies], kā saimniece tik devīga
Suformuotas2017-08-20 17:14:44
Taisytas2017-08-20 17:47:29
ŠifravimasVienreiz viņi noskatijušies, ka saimniece sviestu taisa. Viņa ielikusi papriekšu ķērne paris akmentiņus, tad panemusi lāpstu un ielikusi govju mēslus sviesta ķērnē. Malusi malusi līdz beidot [beidzot] teikusi: "Velies nu velies paliec par sviestiņu un paniņam. Palieci par balto bunduli lai visi priecājās. Viņa atkārtojusi to deviņas reizes. Govju mēsli patiešām palikuši par skaisto dzeltenu sviestu. Nu vairs nav palikuši ne puiši ne meitas pie viņas. Nu bijis jāraujās pašai ar darbiem.

3805

N° 3.
Ka Maizpeļ kalns [Maizpeļkalns] savu vārdu dabūjis.
Muižkungs licis nocirst visu mežu kas atrodas ap tagadejo Maizpeļkalnu. Strādnieki savu maizi atlikuši uz kalna valni. Strādnieki nākuši pusdienā pēc savas maizes Nekur vairs maizes neatraduši gajuši pie kunga sūdzeties ka tur vēlns esot to mežu apsēdis Kungs sacijis: "Ko nu melšot niekus!" Lai ietot [ejot] vien rītu atkal mežu cirst. Šoreiz noticis atkal tāpat Nu kungs gājis pats vaktēt. Te pa mazu laiciņu viņš ierauga veselu pūli peļu nākam rindā vien. Kungs šāvis un viss peļu pulks palicis par maizes kukuļiem. Kungam meties bail ka maizes kukuļi skrejuši viņam virsu šāvis vēl reizi. Nu maizes klaipi pārvērtušies par malu [mālu] pikām un akmeniem. Ta kalnu nosaukuši par maizes peļu kalnu. Kungs vairs nav licis arī mežu cirst.

3806

N° 4.
Kādēļ ošupes dzirnavas nevareja uzcelt?
Kungs licis celt reiz pie ošupes ezera dzirnavas Ko pa dienu strādnieki uzceluši to velns pa nakti sagazis. Strādnieki sūdzejuši kungam ka nevar dzirnavas uzcelt. Kungs nu vienreiz gājis sargāt dzirnavas. Šis ielīdis krūmos un vaktejis Pulksten divpatsmitos [divpadsmitos] naktī nākuši velni ar rungām un sākuši kungu mizot. Otrā dienā kungs bijis pagalam beigts. Ta viņš vairs nav licis dzirnavas celt.
Atidaryti

Kāda saimniece bijusi ļoti devīga ar sviestu. Viņa devusi katram ēst sviestu, cik tas grib. Puiši un meitas brīnejušies, ka saimniece tik devīga. Vienreiz viņi noskatījušies, kā saimniece sviestu taisa. Viņa ielikusi papriekšu ķērnē pāris akmentiņus, tad paņēmusi lāpstu un ielikusi govju mēslus sviesta ķērnē. Malusi, malusi, līdz beidzot teikusi: “Velies nu velies, paliec par sviestiņu un paniņām. Palieci par balto bunduli, lai visi priecājas.” Viņa atkārtojusi to deviņas reizes. Govju mēsli patiešām palikuši par skaistu dzeltenu sviestu. Nu vairs nav palikuši ne puiši, ne meitas pie viņas. Nu bijis jāraujas pašai ar darbiem.

1Rencēnu pagasts
(Rencēnu pagasts, Valmieras novads)