Raganu purviņš
Vidurinioji tarmė
"Puriņi", Braslavas pagasts, Limbažu novads, LV-4068
ŠifravoInesee
Šifravimas13. Vietu nosaukumi.

90. Braslavas pagāstā pie Braslavas 4klasīgās pat. skolas atrodās ļoti resna priede kādus 100 gadus veca. Viņu iesaukuši ir par "skolas priedi. Senāk šinī vietā esot aprakta kāda nespējniece.

1446

91. Starp Braslavas skolu un Mežkunģenu ir vieta ko sauc par "purkāju. Senāk še esot maldugunis baidījušas ceļinieku zirgus.

1447

92. Braslavas pagasta Kāranu māju robežās pie Īģes upes ir "Lamster līcis". Līcis šo nosaukumu dabūjis ka tur viens kaimiņu saimnieks zagšus jājis pieguļā. Netālu no Lamster līča atrodās "Baič doms. Pie šī doma vienmēr Kāranu māju valenieks Baicis makšerējis [makšķerējis].

1448

83. "Raganu purviņš" atrodās Braslavas pag. Lielkarītes māju robežās. Šinī purvā senāk nakti raganas velējušās, otram sacīt nav varejis, jo tad uzreiz raganas palikušas mierā. Vajadzējis piegrūst.

12. Teikas par muižas kungiem, baroniem, vagariem.
94 Teika pa melno freileni.

1449

Divi Braslavas barona ļaudis sulainis un kučieris nākuši no Urgas kroga atpakaļ uz Braslavu. Kad tie tikuši Žušu palejā t.i. tuvu diezgan pie muižas, tie redzējuši, ka ortpus [otrpus] ceļa gar grāvmalu, pretīm nāk melna sieviete. Sieviete bijusi melni gērbusies. Lentas un plivuri vien plivojuši. Tā bijusi vācu freilene. Sulainis un kučieris abi divi kā iedzēruši spērušies grāvim pāri freileni apskatīt. Tie sākuši freileni spaidīt un nerrot. Tie rāvuši nost freilenei lentas un plivurus un bažuši ķešās. No rīta izgulējušies tie savas kēšās atraduši bērza tāsis. Arī vēlākā laikā Žušu palejā saka spokojamies
Atidaryti

Raganu purviņš atrodas Braslavas pagastā Lielkarītes māju robežās. Šinī purvā senāk nakti raganas velējušās. Otram sacīt nav varējis, jo tad uzreiz raganas palikušas mierā. Vajadzējis piegrūst.

1Puriņi
("Puriņi", Braslavas pagasts, Limbažu novads, LV-4068)