Raganu kalniņš
1939, Bauņu pagasts
Matīšu pagasts, Valmieras novads
ŠifravoInesee
ŠifravimasVietu nostāsti.

131.) Bauņu pagastā Burtnieku muižas ir mazs kalniņš ko sauc par kungu kalņiņu tas ir priedēm apaudzis tur agrāk viens kungs nosists.
132.) Bauņu pagasta ir spūras kalns, tas ir plavā kādus puskilometru garš un 30m placs [plats] apaudzis ar bērziem apsēm un eglēm tur ir lapsu un apšu alas.
132.) Vilzēnu pagastā ir Raganu kalniņš tas atrodas īģes krastā pie urgas muižas apaudzis lesdām [lazdām] apsēm un bērziem.

Tautas teikas un pasakas.

1996

133.) Vecos laikos dzīvojis vīrs ar sievu, vīrs bija gudris [gudrs], un sieva duma [dumja]. Vīrs muižā strādajis tīruma un atradis podu naudas, atnācis mājā un stāstijis sievai ka atradis podu naudas ka nu viņi esot bagāti un vairs nesot [neesot] jāstrādājot, Sieva rīta aizgājusi uz muižu un stastijusi ka vīrs atradis naudu. Otrā dienā kungs aicināja sievu un vīru uz muižu pie sevis. Vīrs liels gudrinieks būdams izracis lielu bedri un sacijis lai sieva bēgot iekšā bedrē ka būšot gāginu [gāganu] karš Kad sieva iekāpusi bedrē, vīrs pārsedzis par adu, uz ādas uzbēris labību. pēc tam vīrs atdzinis dzosis [zosis], dzosis [zosis] esdamas [ēzdamas] gaginājušas, un sieva noticējusi ka ritīgi [riktīgi] esot gāginu [gāganu] karš, vīrs pa to laiku kamēr sieva bijusi bedrē. Vīrs aizskrejis uz muižas šķūni un šķūnī ieslēdzis āzi. Kad gāginu [gāganu] karš bijis.
Atidaryti

Bauņu pagastā pie Burtnieku muižas ir mazs kalniņš, ko sauc par Kungu kalniņu. Tas ir priedēm apaudzis. Tur agrāk viens kungs nosists.
Bauņu pagastā ir Spūras kalns. Tas ir pļavā, kādu puskilometru garš un 30 m plats, apaudzis ar bērziem, apsēm un eglēm. Tur ir lapsu un āpšu alas.
Vilzēnu pagastā ir Raganu kalniņš. Tas atrodas Īģes krastā pie Urgas muižas. Apaudzis lezdām, apsēm un bērziem.

1Bauņu pagasts
(Matīšu pagasts, Valmieras novads)