Teika par Smiltenes Elles purviņu
Sabile, Talsu novads
Atlikta
Patvirtintas
ŠifravimasII. Teikas.

Teika par "Cepuru kalniņu" pie Lielvardes pils.
    Šo teiku man stāstīja kāds vecs Daugavas zvejnieks. Poļu - zviedru kara laikā kāds zviedru virsnieks ar kareivjiem ticis ielenkts Daugavas krastā. Virsnieks naktī pavēlējis kareivjiem sanest aizsargvalni. Tāpēc, ka kareivjiem lāpstu nav bijis, tad arī šis kalniņš sanests cepurēs, no kā mantojis savu nosaukumu. No rīta poļi, redzēdami stipri nocietinātu vietu, atkāpušies. Zviedri tikuši pie savējiem ar veselu ādu. Uz vaļņa lielgabalu vietā bijuši novietoti priežu bluķi un kareivju vietā no salmiem pagatavotas lelles kareivju drēbēs. Vēl šodien šim kalniņam ir vārds "Cepuru kalniņš".

80

Teika par Māras kambariem.
     Starp Sabili un Rendu pusceļā atrodas Māras kambari. Agrāk Māras kambara kalnā bijusi pils. Pilī dzīvojušas Māras, svētās meitas, kuras vakaros nākušas ārā dziedāt. Pils nogrimusi. Tur palikusi dziļa grava kura katru rītu nezināma būtne tīri noslaucījusi. Gan cilvēki izvaktējušies bet velti; - nav neviens nekā redzējuši. Vienreiz aizā iespēris pērkons, no kā atdalījušās alas kuras vēl tagad sauc par Māras kambariem.

81

Teika par Smiltenes "Elles purviņu."
    Smiltenes tuvumā atrodas kāds purviņš, kurš tautā tiek saukts par Elles purviņu. Agrāk purviņa vidus bijis pāraudzis biezu sūnu kārtu un gar malām bijis ūdens. Tuvumā nav drīkstējis
ŠifravoRoberts
Atlikta
Patvirtintas
Taisytas2017-10-07 21:16:51
Šifravimasneviens rādīties, jo ticis rauts purviņā iekšā. Naktīs tur rādījušies spoki. Reiz braucis kāds kungs divjūgā. Zirgi sākuši trakot un nokļuvuši purviņa malā. Viss pajūgs ierauts purviņā, tikai ilksis vien palikušas ārā. No ilksīm izaugušas divi priedītes.

82

Teika par Dundagas pils.
   Agrāk Dundagas pils neesot bijusi virs zemes. Mazs zēns tur ganījis cūkas. Viņš katru dienu novērojis, ka viņam viena cūka pazūd un vēlāk atrodās trekni nobarojusēs. Zēns nu gribējis novaktēt, kur tā cūka paliek, gājis viņai pakaļ. Cūka ielīdusi vienā alā, un zēns līdis tai pakaļ. Viņš ieraudzījis sev priekšā pili un vecu vīriņu. Vīriņš sacījis "lai puika uzkāpjot pils tornī, tur būšot divi zvani, kuri zvanīšot, lai puika izšķir ko viņš no tām skaņām sapratīs." Zēns tā izdarījis un klausījies. Viens zvans zvanījis   dun otrs dang. Zēns to pateicis vecam vīriņam, uzreiz pils pacēlusies virs zemes, un zēns palicis par akmeni pils priekšā. No tā laika pils mantojusi savu vārdu Dundaga. Bet akmens vēl tagad atrodoties tās priekšā.

Sarkans suns aiz kaula sētas. (Mēle un zobi)

Tieva gara jumprava pasaulē dibenu rāda. (Akas vinda)