AtšifrējumsTeic. Anna Baltmans 58 g. v. Krustpils pag. "Vimbu krohs" 7. III 36
Tic. = 14 Pr. gudr. = 13

Jā gaiļi naktī nelaikā dzied, tad kāds cilvēks maldās. Tad vajag noskaitīt "Tevu reizi" un pārmest krustu, tad vadātājs atstāsies.

16489

Jā tīrumā arot vai ecējot baro zirgu, tad vajag tam galvu pagriest [pagriezt] pret dienvidiem Ziemeļi ir tukša puse. Citādi ari lauks būs tukšs.

16490

Sagriež cērmaukšas vasaraudzīti trijās daļās un iemet ūdenī, kura daļa pirmā grimst dziļāk, tā sēja būs labāka. Jā grimst rezgals, tad pirmā, - agrīnā. Jā viducis tad videjā un jā galotnīte, tad vēlīnā.

16491

Pavasarī noķer vaboli un skatās kur tai ir bērni, Jā pakaļa kājās tad vēlīnā sēja labāka, jā priekškājas, tad agrīnā.

16492

Zirņi jāsēj pret ziemeļiem, tad tārpi nēdīs [neēdīs], bet tad nu gan zirņi esot cietāki, vārot.

16493

Zirņus mīkstus var izvārīt lietus ūdenī.

16494

Zirņus sējot pirmās trīs saujas vajagot mest ar kulaiņu cimdiem un uz tīrumu braucot nevajagot braukt pāri linaitei, tad zirņi augot mīksti un lieli.

16495

Zirņus sēj vecā mēnesī, tad tiem ir vairāk pākšu un tie ātrāk nogatavojas. Jā sēj jaunā vai ari pilnatnēs, tad zirņi ilgi zied un maz pākšu.

16496

Rudzus sākot pļaut saimniekam jāiebrien lauka vidū un jāizpļauj mazs riņķīts [riņķītis]. Tos rudzus savāc un uz tiem sēdot saimē ēd pirmo azaidu tīrumā. Vēlāk rudzus nes uz laidaru, tad govis esot dūšīgas un neslimojot.

16497

Senāk rudzus kuļot pie durvim likuši pilādža krustiņu un vienu cāli ievēlējuši par vagari. Tam apcirpa asti. Kad rudzus beidza kult un pirmie bij[a] samalti, tad cāli nokāva un ēda reizē ar pirmo maizi.

16498

Kad kaķis sāk kādam glaudīties klāt, tad jāskatās uz kuru pusi tas met kupri no tās puses nāks ciemiņš.

16499

Jā vakarā dūc vaboles tad tajā naktī jāiet vēžot, - labi ķersies.

16500

Vēži labi ķerās jā uz ķeselītēm liek vārnas gaļu, vai ari nodīrātu vardīti. Bet kā viens tā otris [otrs] ir drusku jāapcepj [jāapcep].

16501

Jā nes no kaimiņiem kaķi tad par to ir jādod adata, tad kaķis labi peles ķers.

16502

Kaķi vai kucenu priekš audzēšanas nesot vajag nest tā kā galva tam ir uz jaunās mājas pusi. Jā galva būs atpakaļ, tad tie mājās nedzīvos, bet dauzīsies apkārt.

16503

Jā grib zināt vai kucens pieaudzis būs labs medību suns, tad to ceļ aiz kakla ādas uz augšu. Jā kucens nesmilkst, tad būs labs suns.

16504

Kad pirmo reizi izdzen ganos tad vajag ap ganam pulku apnest atslēgu, pēc tam pašam nesējam jāatsēstas uz ciņa vai celma. Tad govis vasarā mierīgas ēdīs. un nešķirsies viena no otras.

16505

Kad pirmo reizi dzen ganos, tad jāliek pie kūts sliegšņa [sliekšņa] veca izkapts, tad govis būs niknas un nepadosies citām govim.

16506

Kad govs ir atnesusies tad pirmo reizi slaucot vajag pirmos trīs vilcienus slaukt uz karstām oglēm, tad raganas un skauģi govim neko nevarēs darīt.

16507

Jā radies jauns lops un to grib turēt dzīvei, tad vajag katus [kaktus] izstaigāt ar degošu skalu, - to sauc par raganu dzenāšanu.

16508

Kad arājs iet pirmo reizi art, tad pirmo vagu izdzenot vajag vagas galā apstāties un noēst kaut maizes kumosu, tad darbam būs svētība.

16509

Kūķu vakarā uz durvim velk lietuvēna krustus, citās vietās liek krustiņus ari no pilādžu koka. Tad lietuvēni un raganas nenāks mājās.

16510

Lai vistas vienkopus dētu un nemētātu olas, tad kūķu vakarā vajag dzirnavu acī sabert kopā dažādas labības un atstāt līdz svētku rītam. Tad atdod to vistām apēst.

16511

Lai vistas neklīstu kur kurā, tad vajag atstāt kūlīti nekultu rudzu un kūķu vakarā to apnes ap vietām apkārt. Pēc tam kūlīti noliek kādā nomaļā vietā un glabā līdz nākamam gadam.

16512

Lai bites spietojot neietu uz kaimiņu stropiem, tad pie stropa jāiedur adata. Adatai vajag būt ar nolūzušu aci un jādur ar cimdiem rokā.

16513

Kad alu taisa un iesalu patreiz liek žeirī tad vajag kādu sūtīt uz kaimiņiem pēc sieta, Tad alus labi tecēs.

Jā alum tiek klāt kaut maza drusciņa tauku, tad tas vairs nerūgst un saskābst.

Kad sievieši [sievietes] jauc maizi, jāliek vīrieša cepure galvā, tad maize nerūgs pāri muldai.