Atšifrējums21/III 24
A. c. P. Birkerta kungs!
"Kā sauc dievīgumu? jautā Ibsena Jūlijāns. "Neradīts, kas ronās [rodas] caur pastāvīgo pārmaiņu," skan atbilde. Savādā asimilacija, ko sajūtu lasot Jūsu "Daiļradīšanas psicholoģiju [psiholoģiju]" man atļāva to nosaukt par pedantisku erudīta cilvēka gara ražojumu. Vai Jūs mani [man] neticat? Jūsu grāmatā ir daudz, daudz dievinājumu rindu, kur reālā un ireālā sintēzes uztveri saprot pat tāds cilvēciņš, kāds esmu es... (Man ir bieži kauns sevi apzimēt par "es"!) Ja Edg. Suna un A. Švābes kungi domā citādi, tad tam ir savi iemesli: Sūna pat pareizi neprot pareizrakstību. Tādu recenziju uzrakstīt nozīmē pasacīt, ka piem. sviests nav sviests, bet nezin kas. Ar "jēdzienisko, tekstisko analīzi," ko Sūna prasa no Jums, nedrīkst neviens aplūkot Jūsu grāmatu, jo te, nopietni runajot, ir "tas ko Dievs slēpjot gudriem un prātniekiem" u. t. t. Ar mīļu sveicinajumu Jūsu Kārlis J.
KolekcijaPētera Birkerta folkloras krājums