0891-Piemineklu-Valdes-krajums-08-0166
AtšifrējaIlze Strēle

jūdz divus (dažreiz četrus) zirgus, tiem uzklāj "rožu" gultas segas un pie iemauktiem piesien katram zirgam par ārpusi, prievi ar cimdu, pāri. Visiem bērniekiem pie krūtīm piesprauž melnu bantes "kušķi", sievietēm visām melnas galvas "drānas". Pie kapsētas vārtiem zārku noņem no ratiem, visiem līķa nesējiem apsien- apliek krustām prievi un cimdus (raibus izrakstītus). Zārku laiž "kapā" uz dvieļiem, zārka nesēji to norok un kāj galā iesprauž krustu uz tā uzsien "prievātu" ar cimdiem un noliek naudu, kuru viens no bērniekiem vēlāk noņem no nodod pagasta valdes nabagiem.
Kad zārku ielaiž kapā tam uzmet skuja virsū, apliek palagu un arī bagātākie apsedz to ar gultas vilnas segu. Kapu appušķo ar puķiem, lapām vasarā, ziemā ar brūklenājiem, eglītēm un sūnām.
Braucot no kapsētas mājā, paņēma vienu skuju līdzi, ar to pārbraucot pēra mājiniekus, teikdami "nemirsti, nemirsti". Bēres dzēra jautri, tikai tuvākie radi salasījās saimnieka kambarī, runāja par mirušo un raudāja, bet pārējie bērnieki ēda, dzēra, dziedāja un dancoja, mūzika arī bija parasti bērēs. Bēru dienas vakarā viesi izklīst par "ciemiņiem"- kaimiņu mājām kur turpin "jūsmot". Nākošā rītā atnāk atkal sētu mājā un tā dzer bēres 3-4 dienas.
Jaunu cilvēku bērēs tā lieta trokšņaina gan nav.
Stāst. Kerste Peniķis Pliķu ciema Vidus sētā un L-ze Dadziņ nespējnieku mājā.

Kuldīgas apr. 47, dok. 112  Stāst. Pampaļu "Birbeļu Tilkās".

7230

Rotaļas.
Svētku vakaros kā bērni tā arī pieauguši gāja rotaļas. Galvenās un iemīļotākās rotaļas bija "kurpniekos iet" un "sietiņos iet".
Kurpniekos iet.
Šīs rotaļas dalībnieki sasēdās pēc iespējas puslokā vai