KolekcijaKalnciema 6-klašu pamatskolas vākums
Atšifrēja JolantaPlaude

Teika par  Zviedrenes grāvi.
Pieci kilometri no Kalnciema muižas uz vakariem mežā atrodas veca rija un dzīvojamās mājas. Sen atpakaļ tur dzīvojuši ari [arī] cilvēki. Kādā rudens vakarā bijis stiprs lietus. Zviedru ķēniņš pašlaik karojis, un arī ķēniņiene bijusi līdzi atbraukusi. Lietus bijis bez mitēšanās, un ķēniņiene iegājusi rijā sasildīties, jo rijas krāsns pašlaik kurējusies. Ķēniņienes drēbēm žūstot, ūdens tecējis projām vienā straumē un izveidojis grāvi. Šis grāvis, kas vēl tagad tur atrodas, nosaukts par Zviedrenes grāvi.
A.Bisenieks.
Kalnciema 6.kl.