KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Atšifrējums Kr. Barona lieta Kr.

[44] Bb

Stāstījis Jānis Gailīts dzīvo Suntažu pag.

Šīs pasakas dzirdējis no vecākiem bērnības gados. (Pasakas uzrakstītas Jelgavā kur teicējs bija atbraucis pie manis ciemā. Al.)

1

Reiz vienai mātei bija dēls, Jānis vārdā. Viņa ar savu dēlu dzīvoja ļoti nabadzīgi, viņiem bijis tikai trīsi vērdiņi, ar kuŗiem tiem vajadzējis iztikt tik ilgi, kāmēr māte dabū kaut kur darbu un algu. Reiz māte sūta Jāni, lai viņš aiziet uz tirgotavu un nopērk par vienu vērdiņu produktus. Lai aizietu uz tirgotavu Jānim jāiet caur mežu. Bija vēl agris un par mežu ejot bija tumšs, kā labi nevarēja ceļu saredzēt. Nonācis mežam ap vidu viņš satiek vienu braucēju. Te braucējs izkāpj no ratiem un sāk kaut ko sist. Jānis saka uz svešā braucēja: „Nesiti tik naiki!” „Jā man būtu kāds, kas maksātu vienu vērdiņu, tad es viņu nesistu”, atbildējis svešais braucējs. „Labi”, saka Jānis es tev došu vienu vērdiņu. Jānis iedeva svešam braucējam vērdiņu un gāja apraudzīt ko viņš tur bija sitis. Pie koka gulēja mazs