KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Atšifrējums

melns sunītis. Jānis paņēma sunīti un gāja uz mājām. Mājās māte to sabāra kā par niekiem izdodot naudu. Pašiem neesot ko ēst nu ko vēl sunīti došot. Jānis tikai atbild: „Gan jau mīļais Dieviņš par visiem gādās. Bet bez produktiem māte nevar neko izgatavot priekš ēšanas un tādēļ vakarā to atkal sūta uz tirgotavu pēc produktiem. Māte iedod atkal Jānim vienu vērdiņu lai par to nopērk produktus. Kad Jānis gāja uz tirgotavu bija jau laba krēsla nonācis ap meža vidu viņš atkal satika vienu braucēju kuŗš izkāpa no ratiem un sāka kaut ko sist. „Nesiti,” sacīja Jānis uz svešo braucēju. „Es nesistu jā man būtu kāds, kas maksātu vienu vērdiņu.” „Labi, atbildēja Jānis es tev došu vērdiņu. Jānis iedeva svešam vērdiņu. Piegājis pie koka, kur svešais sita bija mazs pelēks runcītis. Jānis paņēma runcīti un laimīgs devās uz mājām. Mājās viņu māte krietni sabāra, kā par nieku kaķīti izdevis vērdiņu, ko nu mēs paši ēdīsim un vēl dosim šiem maziem kustonīšiem. „Gan jau par mums visiem mīļais Dieviņš gādās un rūpēsies, atbildēja Jānis mātei. Kaut ko salūkojusi māte iedeva visiem vakariņas, kas nu viņai vairs bija pie rokas. Otrā rītā agri no rīta māte cēla Jāni augšām stellēja uz tirgotavu. Dodama Jānim pēdējo vērdiņu māte pieteica kā nu lai nelūkojot pirkt tādus niekus, savādi dabūšot vēl pērienu. Iedams caur to pašu mežu Jānis ierauga meža vidū vīru, kuŗš kaut ko briesmīgi sit. Jānis saka uz svešo braucēju: „Lai nesitot tik naiki nabagu kustonīti. Ja kāds būtu kas man maksātu vienu vērdiņu, tad es viņu nesistu”, atbildēja svešais vīrs. Jānis samaksāja svešam vīram vērdiņu un gāja pie koka, kur atradās sitamais kustonītis. Kas tur bija? Viena liela raiba čūska. Čūska ieraudzījusi Jāni saka tam: „Tu esi malacis, kā manis izglābi no nāves, par to es tev dubultīgi atlīdzināšu. Paliec še es iejiešu alā un