KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Labots 2018-12-23 12:54:44
Atšifrējums atnesīšu tev zelta gredzenu. Pēc kāda laika čūska ar zelta gredzenu bija klāt un to iedeva Jānim. „Še ņemi šo gredzenu un uzmauci viņu labās rokas mazā pirkstiņā un kad tu viņu trīs reizes apgrosī – uz riņķi, tad tava vēlēšanās piepildīsies uz vietas. Tikko čūska to bija pateikusi nozuda Jānim no acīm. Iedams uz mājām Jānis domāja jālūko, būs pagriest gredzens trīs reizes redzēs kas tad tur būs. Tik līdz Jānis trīs reizes bija gredzenu ap pirkstu uz riņķi apgriezis, te sulaiņi tūliņ klāt un prasa ko vēloties? Jānis atbild kaut viņam daudz skaista pile kā pašam ķēniņam un viņam netrūktu nekādu ēšanas produktu. Kā sacīts tā darīts te pacēlās grezna jo grezna pils ar visām ērtībām. Nu viņiem bija visa kā diezgan. Savus kustonīšus Jānis lika sulaiņiem rūpīgi, jo rūpīgi kopt. Nu Jānis bija nodomājis sev par sievu ņemt pašu ķēniņu meitu. Ķēniņš arī bija ar mieru Jānim dot savu vienīgo meitu par sievu. Tikai ar tādu norunu kā uz kāzām vajaga būt visam kam būt ļoti grezni. Pāri upei uz tilta vajaga būt pa vienam putniņam savādā krāsā. Karietei ar kuŗu brauktu uz baznīcu vajagot būt apzeltītai. Jānis bija ar mieru un kāzu dienā arī vis tā bija kā pats vecais ķēniņš vēlējās. Tika nosvinētas tādas kāzas kā nekad vēl nebija bijušas un nebūs arī. Ķēniņa meita gribēja dabūt zināt, kā viņas vīrs ticis pie tādas bagātības. Jānis arī neliedza un izstāstīja savai sievai kā ticis pie tādas bagātības. „Šim kumodē glabājoties riņķis kuŗu uzmauc pirkstā un trīs reizes griež uz riņķi, tad tūliņ sulaiņi klāt un prasa ko vēlās. Tad tikai vajagot pateikt savu vēlēšanos, tad vis uz vietas ko vien vēlās piepildās. Ķēniņa meitai Jānis vis labi nepatikās, viņai bija tāļu aiz deviņām jūŗām skaists ķēniņu dēls, ko viņa mīlēja un ķēniņa dēls mīlēja viņu. Ķēniņu meita to tikai gaidīja, kad varēs tikt no Jāņa projām. Kad Jānis noliek kumodē savu zelta gredzenu, tad ķēniņu meita