Bb44-Aleksandrs-Cimze-0004
KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Labots 2018-12-25 15:46:04
Atšifrējums to tam nemanot nozog. Tūliņ viņa to uzmauc uz rokas mazā pirkstaiņa, apgriež to trīs reizes uz riņķi un tūliņ sulaiņi klāt un prasa: „Ko vēloties?” Ķēniņu meita liek, lai sulaiņi Jāni saņem ciet un ieliek dzelzs skapītī un tam drusku dodot ēst kā gluži badā nenomirstot. Bet pate lai tūliņ atrastos aiz deviņām jūŗām pie skaistā ķēniņu dēla. Kā sacīts tā darīts.
Tagad Jānim iet ļoti slikti, sulaiņi dod ļoti maz ēst. Viņa draugi tam palīdz cik vien varēdami. Sunīts iet uz tirgu un zog maizi, bet kaķītis gaļu. Tā viņi abi sagādā Jānim barību priekš veseliem trim mēnešiem. Paši dodās ceļā par deviņām jūŗām pie ķēniņu dēla kur atrodas Jāņa sieva. Kaķītis uzkāpj sunītim uz muguras un tā abi dodās pār deviņām jūŗām pie ķēniņa dēla, kur atrodās Jāņa sieva.
Pēc laba un laimīga ceļojuma viņi abi nokļūst svešā ķēniņu valstī. Sunīts paliek pie klētes stāvot un gaidot, bet kaķītis laimīgi iezogās pie ķēninietes pilī. Kur mīlīgi glaudās tai klāt. Ķēniniete ieraudzījusi kaķīti tūliņ to pazina un sacīja uz ķēniņa dēla tas ir mans pirmā vīra kaķītis. Kaķītis raudzījās un raudzījās vis apkārt, kur atrodas zelta gredzens un kā to varētu laimīgi dabūt rokā. Gredzens atradas kastītē, kuram kaķītim grūti bija piekļūt klāt. Vakarā kad abi mīlīši aiziet gulēt kaķītim laimējās noķert žurku. Noķerto žurku kaķītis nāvīgi spīdzināja. Ap noķerto žurku salasījās vesels bars žurku. Kaķītis apsolījās noķerto žurku tikai atlaist vaļā kad pārējās žurkas apsolās izgraust kastītei caurumu kā ārā var dabūt gredzenu. Tas nebija ko redzēt, kad žurkas jau bija izgrauzušas kastītei caurumu. Kaķītis laimīgi dabūjis gredzenu rokā un kad durvis atvērās viņš veikli izšmauca pa tām laukā pie sava drauga sunīša, kuŗš ar ilgošanos bija gaidījis, kad kaķītis varēs dabūt nozagto gredzenu rokā. Tā nu abi draugi laimīgi devās atkal atpakaļ uz ķēniņa pili, kur atradās dzelzs skapī ieslodzīts Jānis viņu īstais draugs un glābējs. Kaķītis atkal sēdās sunīšam