Bb44-Aleksandrs-Cimze-0005
KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Labots 2018-12-25 15:47:25
Atšifrējums mugurā un tā ar steigu viņi abi devās pie Jāņa. Kaķītim zobos bija zelta gredzens. Nezin kā pie pašam beigām kaķītim izkrita no zobiem gredzens un nogrima jūŗas dibenā, ko nu darīs. Nu abi draugi bija bēdīgi. Nokļuvuši malā kur zvejnieks tīra zivju iekšas un meta tās zemē, sunīts ar kaķīti bija un tādēļ ar steigu devās pie zivju iekšu ēšanas. Te kaķītim gadās kaut ko cietu uzkost. Nu skatās un ko viņš ierauga pazudušais zelta (riņķis) gredzens. Nu abi atkal ar steigu devās pie sava īstā drauga. Nokļuvuši pie Jāņa viņi to atrod vēl drusku pie dzīvības. Kad viņi iedod tam zelta gredzenu viņš tikai ar lielām mokām to spēj trīs reizes apgriezt uz riņķi. Apgriezis uz riņķi sulaiņi tūliņ klāt un prasa ko vēloties. Vispirmām kārtos spēku atsaukt bijušo sievu šurp un to viņa priekšā labi krietni nopērt, un tad atlaist vaļā, lai viņa iet kur grib. Bet pats aprecās otru reizi un nu vairs nesaka kā ticis pie tādas bagātības un nerāda tai arī vairs savu zelta gredzenu. Tā viņš tagad ar savu jauno sievu dzīvo grezni vēl šo baltu dienu jā tikai nav miruši.

Reiz vienam tēvam bija dēls par lieku stiprs un liels ēdājs. Tēvam nebija tāda darba kur dēls varētu izlietot savus spēkus. Kad tēvam nav tāda darba ko darīt viņš salīgst pie viena saimnieka par puisi. Viņam saimnieks liek aizjūkt veco ķēvi un atvest pāris vezumus malkas. Aizbraucis mežā viņš pieliek tādu vezumu kū ragavas tikai var turēt. Un nabadzīte vecā ķēvīte nekust nenovietas . Ko dēls sapin ķevei kājas ciet uzliek to uz vezuma un pats liekās ķeves vietā un aizvelk vezumu ar visu ķēvi uz mājām. Par darbu saimnieks ir ļoti apmierināts bet tikai baidās no viņa daudzās ēšanas. Saimniece viņam pielika priekšā veselu bļodu ar kāpostiem un kukuli maizes, bet tas nebija ko redzēt, kad stiprais dēls to apēda un gribēja vēl. To saimnieks redzēdams, atlaida stipro dēlu, jo tam bija bailes kā viņš neizēd viņa visu krājumu. Kad tad tā saim-