Bb44-Aleksandrs-Cimze-0006
KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Labots 2018-12-25 15:48:40
Atšifrējums nieks viņu atlaida. Dēls devās ceļā pa pasauli. Ceļā viņš satika mednieku. Mednieks viņam prasa „Kur tu draugs iesi?” Eju par pasauli darbu meklēt. „Ņemi mani arī līdzi”. Labi vari nākt. Tā nu viņi abi turpināja savu ceļa gabalu kopīgi, bet ceļā viņi vēl satika zvejnieku. Zvejnieks redzēdams lielo milzi prasa: „Kur šie abi tā iedami?” Ejot pasaulē darbu un laimi meklēt. Labi, lai šo arī ņemot līdzi. Viņi bija ar mieru un nu visi trīsi turpināja savu ceļa gabalu. Pienāca vakars un viņi bija nonākuši kādā pakalnē un tur arī apmetās uz dzīvi. Otrā rītā mednieks ar stiprinieku aizgāja uz medībām, bet zvejnieks palikās mājās vakariņas vārot. Tikko zvejnieks bija uguni iekurinājis te sarkana vecene klāt un izjauc viņam uguni. Nu vakariņu vārīšanas neko domāt. Pārnāk mājā mednieks ar laupījumu, bet zvejnieks nav nekā izvārījis. Viņš viņu nosauc par Jēpi un vairāk nekā. Zvejnieks nodomā pats pie sevis, redzēs kā pašiem ies, lai nu pasmejas. Nākošo rītu medniekam jāpaliek mājās un zvejnieks ar stiprinieku ies zvejot pārtikai zivis. Mednieks sataisa kā vajaga visu vārīšanai un uzliek katliņu uz uguns lai vārās. Kad ēdiens bija jau gatavs, te sarkana vecene klāt un izdzēsa uguni un apgāza ēdienu. Kad zvejnieks ar stiprinieku pārnāca mājās tad tie atrada kā mednieks arī tikai tas Jēpis un vairāk nekas. Ko nu tur var darīt iebaudījuši kas nu katram pie rokas un likušies gulēt. Nākošo rītu nu zvejnieks ar mednieku abi gāja uz medībām, bet stiprinieks palikās mājās vakariņas gatavojot. Kad abi zvejnieks ar mednieku pārrunāja kā abiem gājis ar vakariņu gatavošanu, tad izrādījās kā abiem tā pati sarkanā vecene bijusi vainīga. Nu paši nodomājuši redzēs, redzēs kā tam mūsu stiprajam vīram ies. Kad uguns bija jau stipriniekam iekurināt , tad sarkanā vecene atkal bija klāt un sāka tam