Bb44-Aleksandrs-Cimze-0007
KolekcijaAleksandra Cimzes folkloras vākums
Atšifrēja DainisP
Labots 2018-12-25 15:49:49
Atšifrējums dzēst uguni nost. To stiprinieks redzēdams veikli noķēra veci ciet un piesēja pie koka. „Manus draugus tu varēji tā nerrot, bet mani tu nenerrosi. Saki šurp kas tu tāda esi? Uzmini! „Kā lai zinu varbūt kāda apburta ķēniņu meita un te dari svešniekiem ļaunu.” Labi kā tu uzmini cilvēka vārdu, es esmu apburta ķēniņa meita un kalpoju apakš zemes valstī. Un mans uzdevums bija darīt šejienes iedzīvotājiem to visu ļaunāko. Un tiešām sarkana vecene pārvērtās par skaistu ķēniņu meitu. Ķēninu meita parādīja par kuru eju varot tikt apakš zemes pilī. Pilī mītot arī citas ķēniņu meitas kuŗas arī esot apburtas no ļauniem gariem un kalpojot pašam velnam. Vaigot tikai pateikt cilvēku vārdu, tad visas viņas pārvērtīšoties par brīnum skaistām ķēniņu meitām. Vakarā mednieks pārnāca ar labu medījumu un zvejnieks ar labu lomu zivju. Redzēdami stipriniekam vakariņas gatavas viņi tiešām brīnījās, kā stipriniekam tas laimējies. Redzēdami skaistu glītu sievieti, kas lika vakariņas galdā viņi bija ļauni pret savu spēku vīru.
Pēc vakariņām tika rīkot, kā var nokļūt apakš zemes valstī pie citām ķēniņu meitām un tās atpestīt no velna nagiem. Tika novīts kurvis un gaŗa virve kuŗu piesēja kurvim. Stiprinieku iesēdināja grozā un nolaida apakš zemes valstī. Stiprinieks tiešām tur atrada citas apburtās ķēniņu meitas. Kuŗas viņš atpestīja no launo nagiem. Un deva zīmi kad vilkt augšā. Kad ķēniņu meitas bija jau izvilktas, tad zvejnieks palaida virves galu vaļā un nu vairs nevarēja stiprinieks tikt laukā. Bet tam laimējās tik gan ar lielām mokām un pēc ilga laika. Viņš par zemes apakšu bija nokļuvis pa visam svešā apgabalā. Un še tiešām ķēniņš paslaika rīkoja lieliskas kāzas. Stipriniekam gadījās aiziet uz ķēniņa pili un viņš ieraudzīja