KolekcijaArvīda Aizsila folkloras krājums
Atšifrēja DainisP

Teika par Lieknas zelta lādi.
Zemgales-Vidzemes jūrmalā no Purva ciema uz Rīgas pusi stiepjas purvs, caur kuru tek Lāčupe, kura iztek no Tukuma ezera un pie Klapkalnciema ietek jūrā. Par šo purvu stāsta, ka tas senāk bijis līdzīgs Kaņieru ezeram, bet vietējie zvejnieki domā, ka purvs radies jūrai at­kāpjoties no krasta. Ar vēju sadzītās smiltis radījušas kāpas, kuras apaugušas ar priedēm un sūnu un palikušais ūdens radījis purvāju, kurš no seniem laikiem nes Lieknas purva nosaukumu, vai kā vietējie zvejnieki viņu sauc- Liekna.
Par šo Lieknu stāsta šādu teiku:
Kāds jauns zvejnieku puisis nācis ap pusnakti no vadus vilkšanas uz mājām. Pie Lāčupes tiltiņa mežiņā viņš izdzirdis kādu steidzīgi braucam. Liels bijis viņa pārsteigums, kad uz tilta stāvējusi nelaiķa Cērkstes kunga kariete un iekšā sēdējis kāds varen’ glauns kungs. Uz bukas sēdējis spožs kučiers, kurš mudinājis kungu kāpt ārā, jo ceļš esot jau galā. Tad nu kungs kāpis ari