Atšifrējums[1589]
Mālpils 6-kl. pamatskolas
13. g. v.
Mālpils Ratniekos.

Nostāsts par agrāko Velna torni Mālpilī.

Netālu no manām mājām atrodas Velna tornis.
Mana vecmāmiņa man stāstīja, kad torni tikko kā uzcēluši, tam bijuši pieci stāvi. Tornī pa naktīm dedzis uguntiņš, kas maldinājis jūŗā kuģus. Zviedru kaŗa laikā trīs stāvi tornim ar lielgabalu nošauti. Pirms pausaules kaŗa tornim tik divi stāvi vairs bijuši. Mans tētiņš stāsta, ka viņš arī tornī vairākas reizes esot uzkāpis.
Tornim uz visām pusēm bijuši iemūrēti logi un gar iekšpusi bijušas koka trepes, kas vedušas no viena stāva uz otru. Par Velna torni viņu sauc tamdēļ, ka agrākos laikos no Mālpils muižas pils katru nakti uz torni braukuši velni. Velni braukuši parasti tā no plkst. 12 līdz 1. Ceļš, pa kuru viņi braukuši, bijis no Mālpils muižas pils pār Klabažu tiltu, augšā uz Šopas krogu, tad gar kroga galu pa ceļu taisni uz Velna torni.
Ļaudīm ap divpadsmito stundu ir bijis nedroši iet pa to ceļu, kur velni braukuši. Un gandrīz aizvienam arī esot gadījies sastapties ar velna kungiem. Velni esot braukuši skaistā,melnā karietē ar lieliem, melniem zirgiem. Karietē sēdējuši vairāki melni kungi un melns kučieris uz bukas.
No torņa velniem vajadzējis tikt atpakaļ uz pili pirms gaiļu dziedāšanas. Kādreiz velniem tornī bijusi balle un viņiem nemanot laiks aizgājis, kamēr sākuši gaiļi jau dziedāt, bet velni atradušies turpat tornī. Cits nekas viņiem neatlicis, kā palikt turpat tornī apakšzemes pagrabos, kur, torņam sabrūkot, ir arī visi velni aprakti.
Tagad no velna torņa ir palikušas tikai drupas,
Kolekcija170. Mālpils mazpulka vākums