Atšifrējums1589.

Mālpilī,
Mālpils 6 - kl. pamatskolas
V kl. skolniece Silvija Kalniņa 14 g.veca
Mālpils pagasta Kosēnos.

Teika par Sibirijas dīķi un Taubes pieminekli Mālpilī.
Reiz vecos laikos Mālpils muižā dzīvoja pilskungs Taube. Viņš bija ļoti bargs un nežēlīgs kungs. Visi muižas ļaudis no viņa ļoti baidījās. Reiz Taube gribēja pie savas muižas ierīkot dīķi. Saaicinājis muižas ļaudis, viņš uzdeva aiz muižas dārza rakt dīķi. Pats viņš sēdēja uz nelielās saliņas dīķa vidū un uzpasēja ļaudis. Nežēlīgam pilskungam redzot neviens nedrīkstēja atsēsties un atpūsties. To, kas to iedrošinājās darīt, Taube nežēlīgi sita un visādi mocīja Arī mātēm, kurām mazi bērniņi, Taube neļāvis pabarot. Viņš zēnus atļāvis barot divreiz dienā, bet meitenes tikai vienreiz.
Tā strādājot darbs gāja ātri uz priekšu un dīķis drīz bija gatavs.
Tā kā pie šī dīķa rakšanas ļaudis sita un dažādi mocīja,tādēļ arī šo dīķi nosauca par Sibirijas dīķi.
Līdz ar pilskungu Taubi saistās arī vēl nostāsts par Taubes pieminekli. Taubes piemineklis atrodas Mālpils parkā netālu no lielceļa. Šis piemineklis ir celts nežēlīgam pilskungam Taubem.
Kolekcija170. Mālpils mazpulka vākums