1937.gada 7. aprilī.
170. Mālpils mazpulka dalībniece Zenta Balode 14.g.v.
Mālpils Vairogos.

Teika par Mālpils Sibirijas dīķi un bārgo pilskungu Taubi.

Senos laikos Mālpils pagastā dzīvojis ļoti bārgs pilskungs, vārdā Taube. Viņam bijuši daudz kalpi. Kādu darbu Taube licis strādāt, to ļaudis ātri vien padarījuši. Kādreiz pastaigājoties pa parku, viņam ienācis prātā likt strādniekiem rakt dīķi. Sasaucis visus kalpus pie darba, pat arī sievietes.
Nomērījis dīķa lielumu un licis rakt. Pats Taube nosēdies dīķa vidū uz saliņas, ar pātagu rokā, un skatījies, kā ļaudis rakuši. Kuri lēnāk rakuši, tos Taube pēris. Pat mātes nedrīkstējušas savus mazos bērnus pabarot. Tā ļaudis rakuši no agra rīta līdz vēlam vakaram, kamēr dīķis bijis izrakts. Dīķi Taube nosaucis par Sibirijas dīķi.
Kādā vasaras rītā, Taube apskatījis padarītos darbus un pastaigājies pa parku. Parkā viņam iekodusi ļoti indīga čūska. Pārvedot  Taubi pilī, viņš miris. Taube apglabāts parkā,kur viņam iekodusi čūska, un uzcelts pieminēklis. Naktīs pils iedzīvotājiem rādījušies spoki, tādēļ Taube izrakts un apglabāts Mālpils kapsētā. Taubes kapu kalpi  nomētājuši akmeņiem.
Vēl tagad uz Taubes kapa ir redzama liela kaudze nosūnojušu akmeņu. Tas liecina par Taubes lielo bārgumu.
Kolekcija170. Mālpils mazpulka vākums