KolekcijaJāņa Sedola folkloras vākums Bārtā
Atšifrēja Anna9
Labots 2019-09-12 13:58:12
Atšifrējums savā istaba un grib to izvarot. Meita lūdzas: "Lai viņu žēlo, ka esot vēl jauna." Muižkungs uzsauc: "Audz audz līdz es bikses nolaist."

1384a

Istabinā tiek ari braukts, kas notiek sēkoši: Noķer sievieti aiz kājam un gulus velk tur, kur vīrieši, bet ka jau tumsā dažreiz novelk precetu sievu, tad palaiž lai iet atpakaļ, Bet ja meitu novelk, tad sagaida citi noķer rauga pupus un citādi visādi ķircinā.
Mīstišanu turpin līdz pusnaktei, bet pēc katra arda kad nomīsta iet istabinā uzpīpot. Istabinā tiek atnesta ēšana, cepta gaļa un maize – tas ir nakts launags. No pusnaktes līdz pulkst. 3–4 liekas gulet, tur pat istabinā, bet no gulešanas mazs kas iznāk. Jaunie tiecās pie meitam, tiek neratni runats, vecie atkal rājas ka neļaun gulet un trokšņo u.t.t. Tad sākas atkal mīstišana, bet tiek gādats par to lai līdz vakaram linus visus izmīstitu.
Ēdienu laikā nāk mājās ēst un tiek visādi jokots puiši meitu bļodos sabaž karotem kātus ēdienā. Kaŗotes bija koka kuŗas 5–6 vienā čupā ik pa gabalam starp bļodiem noliktas uz galda, lai katris pēc vajadzibas pajem un strebj no bļoda 4–5 cilveki no viena bļoda, gaļa vai nu cepta jeb vārita škivjos uz galda piekodam. Nazis jau katram savs kabata, bet ja kādam nazis nev jeb aizmirsies mājās to piezobo un izsmej. "Ka varot kāds pie koka piesiet jo naža neesot ar ko atgriest saiti." bet ja kādam nazis pēc ešanas palicis uz galda nev pats savu nazi iebāzies sev kabatā, tad nazi ieduŗ vai nu istabas dziedā jeb galda apakš pusē. Tad nu saprotams kad nazi meklē. citi piejoko ar vardiem, ka sievu atstājis krogā.