Ak26-Alvila-Kalniesa-dienasgramata-05-0117
AtšifrējaDagnijaUdre
Atšifrējums228.
puika; Dāliņš pienācis otrais, Bubenko astotais. - Rītu otrā sacensību diena.
21. VIII. 36. Nakti un vēl šorīt drusku lija. Sāk tā kā skaidroties un saulīte spīdēt.
Tad nu gan visādi izsapņojos! Vakarnakti pūlējos ar Krēsliņa Gustu pa Klāvaniem, šonakt ar vācu ķeizarieni Augusti, ko sēdināju krēslā kā nevarīgu vecenīti, tad biju vēl kopā ar citiem kroņu nesējiem, pēc tam advokātu padomē un beidzot apgabaltiesas loceklis - piesēdētājs kopā ar Golijātu. - Bija vēl citas kombinācijas, bet tas piemirsušās.
Šodien sākšu r burtu. -Līdz pēcpusdienai biju cauri. Pēc pusdienas pils. stadionā atkal bija iešanas sacensības. Pirmais bija izstājies Bubenko, otrais, Dāliņš - uzvarējis vācietis, otrais pienācis zviedrs Segerštrēms. Liekas, ka Dāliņa zvaigzne norietējusi. -
Maskavā iztiesa lielu prāvu pret bij. komūnistu varas vīriem - Zinovjevu - Apfelbaumu, Kameņevu, Bucharinu u.c. Co, kurus apvaino Staļina u.c. slepkavības nodomā. Tas nodoms esot tā kā Trocka plānots. Pats Trockis uzturas Norveģijā, bet N. valdība taisās Tr. izraidīt. - Spānijā vēl arvien turpinas brāļu karš. -
22. VIII. 36. Vakar drusku lija, nakti ar. Šorīt saule un ļ. mīlīgs un jauks. Jau pr. p. 9 iznācu paviljonā. Vakar sakārtoju s vārdus. Šodien sākšu tos meklēt lielajā vārdnīcā. Darbs būs vairākām dienām, daudz vārdu. - Tiku gandr. galā ar sa vārdiem. - Vakarā vēl lasīju "M. l." Jāatzīmē daudz materiāla. Redzēs, kas galu galā uznāks no visa mana darba. Tā liekas, ka būs kaut kas, kā vēl nav mūsu literatūrā. Dienā, vakara pusē, biju vēl laukā. Ir labi pasēdēt tur.
229.
23. VIII. 36. Šodien pēc v. st. 10. VIII. - Labrenča diena, kad Golgovskā bija pirmais tirgus. Turp gājām satikties un parunāties. Tad otrreiz tirgus bija 21. sept. Ne viens, ne otrs nebija vairāk kā ļaužu satikšanās vietas, pirkšana un pārdošana niecīga. -
Svētdiena. No rīta miglains, nakti lija, bet jau pr. pusdienas sāka skaidroties. Pēc diezg. jauka saulīte, mierīgs, bez vēja. Laukā iznācu pēc p. 5. Sēžu zem liepas. Aiz žoga sēž mūsu mājas dāmas un strādā rokdarbus, bet puikas sit bumbu. - Atnāca Brunis. Nebija ilgi bijis. Doņītis nogāja pie Liepiņa Ainas. -
24. VIII. 36. Pelēka debess. Varbūt noskaidrosies, bet pagaidām palikšu istabā. - Atmetās jaukāks, izgāju laukā zem liepas. Sēdēju tur ilgi un rakstīju sie un sk vārdus, pēc tam sēdēju paviljonā un strādāju tālāk. Nemanīju nemaz, ka bija jau pāri pus 4. Atnāca Doņītis un stāstīja, ka miris Volfmanis: esot kaut kā kritis, dabūjis zarnu ievainojumu (tievās zarnas plīsumu), operēts, bet nav izcietis. - Pazinu V., kamēr tas pārnāca no Pēterpils un dzīvoja Plētēs. V. ir Baltijas skolot. semin. beidzis 1900. g. reizē ar Gertneri, Freiberģi, Vilsonu, Šēnhofu u. c. - Dzird, ka V. glabāšot Saldū, tātad Būriņu kapos, kur guļ V. vecāki. -
Vēstule no liepājniekiem. Mammas miršanas diena rītu.
25. VIII. 36. Vakar norakstīju vēstuli uz Valku Lillijai. 26. VIII. viņas dzimšanas diena. - Šorīt saule, bet pastiprs vējš. Sēžu paviljonā. Sākšu darbu ar sl vārdiem. Vakar pabeidzu sk vārdus.
Nejauši pienāk paviljonā svešs kungs, stādās priekšā, kaut ko man saka, bet es lāgā nesaprotu. Izrādās, ka tas ir Nelsons - Mazkalniņa Marijas vīrs. Esot svētdien mirusi vecā Mazkalniņa māte. Ceturtdien glabāšot. Marija sūtījusi bēru ziņu. Lai nu guļ mierā - 82 g. garš un rūpju pilns mūžs. - Vakar Marijas dzimš. d. 50 g.
KolekcijaAlvila Kalnieša (Klēbaha) dienasgrāmatas