KolekcijaGeorga Dimzes atmiņas
Atšifrēja ed.gars
Labots 2019-02-12 01:31:46
Atšifrējums mūrīša ar aizdedzinātu skalu rokās, vectēvs sēž uz soliņa kustina zodu, abi atģērbušies tā kā no gulta cēlušies, un kādu tur cilvēku sarunājas, kuram ir it aizsmakuse balss. Paceļu galvu paskatos no savas paslēptuves (es gulēju aizkrāsnē), redzu Siguld Pricis stāsta savus piedzīvojumus, ko uz jūras pa dienu un nakti redzējis. Vai viņš šoreiz bija arī iesmējies sākot stāstīt, ko viņš allaž mēdza darīt jeb ne, to es nedzirdēju. Bet kad pamodos un ieskatīju viņu tad tas stāstīja ļoti nopietnā balsī: "Tagad tikai gan bija nagi, tik tikko tikām ar godu atpakaļ malā," un turpina stāstīt savus piedzīvojumus.
"Vakarā jau bija liela krēsla kad mēs nobraucām zināmā vietā starp brāķu kaudzēm, kur pēc mana biedra stāstījuma vajadzēja roņiem būt. Lai nu gan šīs spalvainās - četrkājīgās jūras zivis naktīs nemēdz uz ledu parādīties, bet ir arī gadījumi kad tas notiek, tā tas arī bija šovakar. Tālumā redzam uz balta leda it kā divus trīsus melnumiņus, un arī it kā tie kustētos. Bet krēsla jau stipri liela var sacīt pusnakts, tikai uz tik liela balta klajuma vēl var šo to pamanīt. Ilgāki skatoties, acis nožilbst, melnumiņi reizam pazūd, reizam atkal it kā parādās, un atkal pazūd. Domājam - nu kad jau viņi būs gan tos panāksim rītā. Apmetamies pie vienas lielas brāķu kaudzes (ledus kaudzes) un sākam posties uz guļu. Viss klusu, ne circens čirkst aizkrāsnē, nedz putniņš čivina krūmos, kā tas ir uz cietu zemi. Tikai reizam sadzird augstu gaisā gāju putnu spārnu žvīkstienus, kurus pašus redzēt nevar. No malas puses retums atskan vājš kaiju kliedziens, un vairāk nekā. Un tu cilvēks zini ka tu atrodies starp debesīm un bezdibeņa.
Iegraužam no līdzi paņemtās maizes, un liekamies laivā ar visiem saviem līķa apģērbiem gulēt. No sākuma