KolekcijaGeorga Dimzes atmiņas
Atšifrēja ed.gars
Labots 2019-02-12 01:55:39
Atšifrējums miegs nenāk, auksts, zobi klab, aizmigt nevaram. Apsedzamies labi no galvas līdz kājām ar buru, un tik līdz to piepūšam ar siltu tvaiku, paliek tik patīkami kā mājās uz mūrīša. Un ar to pašu aizmiegam, un noguļam kamēr no rīta saule jau labu gabalu. Pieceļamies un tūlīt ķeramies pie maizes kules, labi dūšīgi iekožam, domājam - kas zin kā dienā var gadīties. Sapīpējam un sākam apskatīties visapkārt. Staigāt nepatīkami, vakarējais pa ledus virsu atkusums, stipri uzsalis, līdz ko kāju sper, tā skrapst ar lielu troksni, un tas mednieka uzmanībai nav pielaižams. Jā. Tālumā uz leda ir gan redzams melnums, un tas cits nevar būt kā ronis.
Nu Pizuls metās uz vēdera, un ar lielāko uzmanību pamazām aug (velkas) uz priekšu, es palieku nekustoties stāvēt pie laivas, un gaidu kas notiks. Pēc laba brīža norīb šāviens, mans biedris uzlec kājās un skrien uz melnuma pusi. Skrienu arī es, skriedami saucu: "nu kas ir vai trāpīji." Pizuls paķēris pēc priekšējās pleznas (kājas) ceļ uz augšu, un saka: "trāpīt gan trāpīju, bet nestāv manu rāpošanos, kaķa lieluma."
Lai nu liels jeb mazs, bet būs tak ko mājā parādīt, aiznesam un noliekam savu nomedīto zvēru laivā.
Domājam - te nu būs iztraucēts, uzmanīgi bīdamies pa skrapstošo ledu tālāki. Netālu nobraukuši, ieskatam atkalnē visai tālu lielāku melnumu pa ledu rāpojamies. Pizuls kā jau labākais šāvējs, saka man: "tu paliec uz vietas un uzraugi āliņģi, mēs vēl drusku nogaidīsim lai viņš aizrāpojas talāki, tik līdz es izšaušu tu skrej pie cauruma lai gadījumā varētu viņam ceļu aizkrustot uz atpakaļ griešanos, un ja redzi ka ir par vajadzību griez virsū, kaut ar abiem stobriem. Arī es nometos uz vēdera lai nemodinātu zvēra uzmanību, bet biedris viens pats slēpe uz vēdera kā līdējs tārps uz priekšu. Blaukš - blaukš... norīb atkal divi šāvieni viens pēc otra