Ak85-Veltas-Sproges-dienasgramata-01-0010
AtšifrējaInita Lūse
AtšifrējumsPiektdien 7. augustā.
Nu ir atkal puķu laiks: zied dārzā puķuzirnīši un asteres, bet kā krāsotas - visas lillā, bet bet es būtu gribējusi sarkanas un baltas. Mans stūrītis - mana pļaviņa ar kuplu zāli noaugusi... šogad viņu neviens nepļau... to memsītis darīja, sažāvēja un bij siens gulēšanai. Un es pati šovasar maz tur guļu, kādreiz Anna ar papu svētdienās tur izlaižas. Bet man gandrīz neatliek laika tur vārtīties un arī kaut kā nepatīk. Un neviens mani nenāk tur meklēt, neviens mani nesauc pa gaņģa logu lai eju pusdienā; navsoļu, nav balsa kuru es gaidīju, kuru man vajadzēja. Es pate gatavoju pusdienu un ar riteni vedu Valdim. Un tā tās dienas paiet. Nav ko gaidīt, nav ko cerēt, bet ir ko skumt un skumt un skumt un domāt un raudāt... zināt, bet tomēr domāt un jautāt: kāpēc tam tā bij būt? Ak, memsīti, mīļais memsīti! - Par tevi, par tevi memesīti man atkal tik pulku asaru birst. Birst uz grāmatas lapām, birst uz puķēm kuras plūcu priekš tevis... Vaj rozītes jau novītušas, kuras tevi pagājušo sestdien novedu?
- - Es stāvēju un kodu lūpās lai neizplūstu asarās, kad orķestris spēlēja un sarkanie karogi par biedra Skudriņa kapu nolaidās. Arī toreiz orķestris spēlēja kad viņu glabāja un tu memsīti to dzirdēji un redzēji kad es dziedu korī un tad mēs nācām mājās - tu man rokā ieķērusēs un melnā - sarkanām puķēm drāniņā tev bija galvā... tā pate kas tagad... \ Biedrs no Rīgas tur runu, tad atklāj piemiņas plāksni un Jātnieks ar otru biedri noliek vaiņagu. Atkal spēlē un karogi pārklāj arī mūsu, iekopto zemes gabaliņu, zināms, ne jau priekš tā, bet karogi ir lieli un vējā tie brīvi izplešas, kā gribēdami apņemt un nožēlot tos kuri vairs nejūsmo par orķestra skaņām un sarkaniem karogiem - par skaistajiem, dzīvot aicinošiem karogiem. Tie dus un nezin kā sarkanas