Ak85-Veltas-Sproges-dienasgramata-01-0014
AtšifrējaInita Lūse
Labots2019-03-06 20:32:04
Atšifrējumsbij vairāk kā 20 sugas. Tas bij oriģināls apsveikums, bet tad jau es rakstīju, kā tās visas un pēdējās. Es domāju gan kā viņš to puķu buntu būs uztvēris kā jau mākslinieka dvēsele, bet viņš nebij arī to sapratis un pateicās pilnīgi prozaiski. Tā tad viņam nav mākslinieka dvēsele!
Vaj tagad viņš nav dusmīgs un varbūt drusku nokaunējies redzot sarkanās krelles? Vaj viņš saprastu kas tās devis?
Jekaups atkal vaj visu nedēļu man neparādās. Un man tā saspiežas sirds ja dzirdu veram viņa durvis un apstājos un klausos un gaidu lai nāktu pie manīm. Bet nenāk, nenāk, nenāk! Mākoņaina, vētraina diena, es arī nekur negribu braukt. Un kur lai viena brauktu, vienmēr tik viena! Vairāk es nekā nezinu kai tik par savu istabu pakrāmēties un kā vakars - tā gulēt, ar vienām un tām pašām smacējošām domām: cik ilgi, cik ilgi tā tas vilksies? Vaj tiešām nu man būs jāsamierinās ar sevi vien, ar savu visšausmīgāko vientulību? Priekš kam mana glītā istaba, priekškam viss: veļas pūrs, un kleitas un virtuves, trīs jaunie alumīnijas katliņi, kam es iekš viņiem vārīšu? Kam manas grāmatas - mans literatūras pūrs? Kam sakrātie, salīmētie avīžu izgriezumi - kā zinātnes un gudrības pūrs? Ak, ko lai viena tos šķirstu, ko glabāju? Un etažera pilna no viņām! Man patīk noskatīties, bet viņas liekas, arī kā aizmirstas, atstātas. Tagad es lasu Treimaņa kopotos rakstus; piecas grāmatas, Valdis tās dāvināja - no Annas tirgus. Lasu tās dzejas, kā lūgšanu grāmatas, itkā uz laiciņu varētu savu sirdi mierināt, jo par vientulību, vilšanos un citām visām dzīves bēdām Treumanis tik labi ir sarakstījis. Viņš saka, kas sirdi meklējot, tam jau tā ir rokā. Ak, ar paša sirdi nepietiek, nepietiek, vajag otres, - otra sirdi! Bet tādas nav un nebūs, nebūs! -