Ak85-Veltas-Sproges-dienasgramata-01-0015
AtšifrējaInita Lūse
AtšifrējumsOtrdien 11. augustā.
Saplūcu mūsu dārzā puķes un novedu vienai mūsu kora bijušai koristei, Helenei Siksnai, viņa ir arī partijas biedrene. Viņa ir ļoti trūcīga, dzīvo viena pati un pelnās ar šūšanas darbiem. Bez tam viņai vēl ir kliba kāja un vispār vājš organisms. Bet viņa ir savāda meitene, (zinās ap 26 gadi.) smalkjūtīga, kautra un reti sirsnīga, un visā visumā apslēpta mākslinieces dvēsele: tā izpaužas mīlestībā rakstīt dzejiņas, zīmēt, spēlēt vijoli (kura tagad ir ielikta lombardā) un vēl, redzēja manus veidojumus, un tagad izveidojuse no vienkāršiem mūrnieka māliem, trīs intersantas galviņas. Lieliski viņai izdodas sejas, es tā neprotu. Ja es pie viņas noeju, tad viņa ir priecīga un pateicīga.
Ilgi neuzkavējos, braucu pie Šķēdes tilta pēc zemeņu mētrām. Starp krūmiem vēl var atrast smukas odziņas. Plūcu ar visām lapām un sasienu buntā kā rozes. Par nelaimi tik uznāca lietus un man mugurā tikai gaiša kleita. Gaiss viss nomācies uz pārstāšanos tik drīz nav ko gaidīt, tāpēc braucu līdz Aspazijas birzei. Tur apstājos sasprindzinātās baterejās, līdz noskaidrojas. Tad kāpelēju pa akmeņiem kā kalnu kaza. Vaj es neesmu jocīga, varu būt atkal tik jautra, priecāties pati par sevi, par savu veiklību, par kleitu kurā izskatos tik smuidra un viegli, nesaspīlēti gracioza. Taisu visādas kustības ar rokām stiepdamās pret sauli, kura jau atkal parādās. Un tā aizmirstu visus tos kuri man tā liek ciest un niecīgai sajusties. Te, kur no kokiem rasa līst, kur garās sarkanās puķes aug, kur govis ganās, kur tālāk vilciens svilpj un aiziet tarkšķēdams, un viss tomēr atkal paliek tik kluss un netraucēts, te man ir labi, nav šoreiz vientulības ne ilgošanās. ....