KolekcijaJāņa Dāvja dzīvesstāsts
Atšifrēja Santuco

Pauļa galīgi no streņģem izsistā, ķer, paka, sien atlikušas mantas, jo vedēji ārkārtīgi nevaļigi un steidzina. Kas nu sakrauts sakrauts, tas aizvests, kas palicis, to vairums arī palika. Bija nodoms un cerība paņemt līdzi ari šujmašinu, bet bez aizvestam, atlikušo mantu palika vēl tik daudzi ko stiept, ka no mašinas bija jaatsakas.. Starp citu pirmdien pie mums ieradas un palika pārgulēt Paulena daļas koleģa Bernharda sieva, kura tiko bija izsprukusi no Valmieras un tāpāt kā mēs, taisijas braukt tāļāki kopā ar vīru. Tā visā situacijā ienesa vēl lielāku chaosu.
Darbā nokārtoju atlikušās formalītates, saņemu algu ar avansu, atvadijos no Stauniem un pārnākot mājā gribeju to kautcik pakrāmet un nokārtot kās bija atstājams, atvadīties no radiem draugiem un paziņam - bet ieradas Bernhards pilns ka maks, uznāca atvadīties un savu laiciņu pasēdeja Sils, un tā tas laiks līdz plkst. 22, līdz kuram laikam bija atļauta ielas satiksmes ari gājējiem - ātri vien pienāca; lielā steigā sakrāmējām atlikušas mantiņas un dzīvoklis tika pamests Dieva ziņā - pareizāki gan iekarotāju un to atbalstītāju atalgošanai par nopelniem.
Pulksten 2130 aizgājam apkrāvušies ar pindelēm uz Svina un Cinkkrāsas fabriku pārgulēt par nakti pie tās "direktora" - inž. ķim. Vittanda dzīvokli, kurš ari brauca ar šo daļu projam no Rigas un iesēšanās auto bija nolikta šinī fabrika, kur