KolekcijaJāņa Dāvja dzīvesstāsts
Atšifrēja Santuco

Nedaudzās stundas Vittanda dzīvoklī - līdz plkst. 4. trešdienas 27. septembra rītam, mēģinājam pārgulēt uz dīvana cīnoties ar blakšu leģionu.. Ap plkst. 4 jau bijam augša un uzrāpamies uz auto un novietojamies uz tanī sakrautam kastēm, bet aizbraucot ap plkst 6.-iem līdz Alberta ielai, kur atradās pārejas kolonnas mašinas - un uz turienas tas arī mūsu, agraki jau aizvestas, tur nu pēc "stiprakas" izskaidrošanas pārkāpam uz Bernarda mašinu kur atradas mūsu agraki, otrdien aizvestas mantas, un kautkā novietojamies starp mantām. Pulksten 7-os kolonna izkustas. Pārbraucot Rīgas tiltus, kās, ka ari Rīga ietīta tādā migliņā, cenšamies skatu jo dziļi ieslēgt sevi, līdz ar to pametamo jo lielu un skaistu dzīves posmu.
Lidz Tukumam nobraucam bez kādiem sarežģijumiem un traucējumiem, lai gan celš bija pieblīvēts ar turp un arī atpakaļ braucošām mašinām un pajūgiem.
Ap plkst 1/2 12 esam Tukumā un izkrāvājamies pie stacijas, šaipus pārbrauktuves. Pēc kāda laiciņa pieskrien Paulens, kurš brauca kolonnas beigas, labodams un novērsdams kolonnas mašinām ceļā notikušās klizmas. Daži mirkļi saredzēšanās, steiga vēl izmīti vārdi, atvadas skūpsts, un viņš pazūd uz pārs gadiem no mūsu skata..
Turpat esot, satiekam nejaušām Juri, kuru ar citiem, viņam līdzīgiem sūta uz Vāciju