KolekcijaDūres pamatskolas vākums
AtšifrējaDigne Ūdre
Atšifrējums

Racis, racis lielu laiku. Un no bedres nākuši laukā, visādi zvēri. Jau naudas kaste bijusi redzama. Te uzreiz nākusi maza, maza vistiņa klukstēdama, un vilkusi lielu, lielu vezumu. Visu laiku vīrs tikai smīnējis vien, nu viņš vairāk nevarējis noturēties no smiekliem, un sācis smieties. Te uzreiz naudas kaste nogājusi žļarkstēdama atpakaļ dziļi, dziļi zemē iekšā.

40

Vienai meitei bijis piedzimis ārlaulības bērns. Viņs bērnu zem tilta nožņaugusi. Bērnam bijis balts krekls un sarkana jostiņa ap vidu. Viņa apprecējusies ar vienu mežsargu. Un viņai piedzimis bērns, puika. Viņš gājis medībās, bet viņam laimes nebijis. Viņš visu dienu staigājis pa mežu, bet nevarējis nošaut, pat ne zīlītes. Vienu reizi viņš apmaldījies, sakūris uguni un taisījies uz gulēšanu. Tad pienācis vīrietis, baltā garā kreklā un sarkanu jostu ap vidu, un sacījis, ka viņš esot brālis. Viņš putnus ganot. Un izstāstījis, ka viņu māte mazu, esot nožņaugusi, zem tilta, apģērbtu baltā kreklā ar sarkanu jostu ap vidu. Pieteicis, tik lai nestāstot mātei, tad māte nomiršot. Un putni būšot viņa vietā jāganot. Kādus putnus vēlēšoties, tādus piedzīšot, ko šaut. Tā jaunais mednieks vienmēr nācis mājās, ar ļoti lielu medījumu un bijis priecīgs. Jaunais mežsargs apprecējies. Bet jaunā mežsarga māte ar mežsarga sievu nesatikušas.