KolekcijaZeltiņu pamatskolas vākums
AtšifrējaInese Tone

"Pilskalns"
"Pilskalns atrodas pie Medņiem, uz Vēdutu Vīksnas zemes. Viņš ir no Medņu puses 75 m. augsts, kalna virsotnes platums 14 m. "Pilskalnu" no rītu, dienvidu un vakaru puses ierobežo upīte "Kurpenīca", kuŗa  izceļas no "Malacu Bezdibeņa" purva. Ziemeļu pusē "Pilskalnam" ir bijis kanals, kuŗš tagad tikai drusku nomanams. Vienā pusē "Pilskalnam" atrodas staigns purvs. Pēc izskata šis kalniņš atgādina seno pilskalnu.

4

"Meļļa kalniņš"
No "Pilskalna" uz ziemeļu vakariem un "Kurpenīcas" kreisā krasta atrodas "Meļļa kalniņš". Uz viņa esot agrāk bijusi zemnieku kapsēta. Zariņš stāsta: "Kādreiz mans tēvs racis uz "Meļļa kalniņa" bedri un izracis cilvēka ģindeņa daļas. Velāk tas gājis uz mājām un atstājis kaulus neapraktus. Pēc kādām dienām Zariņa "sābris" griezis "Kuprenīcas" malā stupītes priekš grozu pīšanas. Te viņš ieraudzījis uz kalniņa pogaiņu vīru staigājot. Pēc neilgas staigāšanas baltais kungs sacījis uz "sābri", lai aiznesot vecām [vecajam] Zariņam labas dienas un pasakot, lai viņš aprokot kaulus, citādi būšot slikti. Kad "sābris" prasījis, kas šis tāds ir, tad kungs teicis, ka viņš esot poļu šlosers."

5.

"Meļļa pļaviņa".
"Meļļa pļaviņa" atrodas starp "Meļļa kalniņu" un "Kurpenīcu". Pļavā meklēta arī nauda ar iesmiem, bet nav atrasta.