KolekcijaZeltiņu pamatskolas vākums
AtšifrējaInese Tone

"Kropu kalns".
"Kropu kalns" atrodas no "Krusta kalna" uz ziemeļiem, Melnupes kreisā krastā. Tas ir atsevišķis kalns, kuŗš nesaiet ar citiem kalniem kopā. Kalns tiek izrobotos no vairākām gŗavām, kuras sevisķi rudenī skaistās ar savām krāsām un stāviem kraujiem. Gŗavā, kuŗa atrodas uz dienvidiem, stāv vairāki ozoli kā vīri. Liepas, taisnas, līkas kā jaunavas rotājas starp lazdām un ozoliem.

10

"Ozolīti, ozolīti!
Kam tu devi savus zarus?
Vīriem došu vaiņagiem
Kas ir godu pelnījuši!"

10 a

Labajā krastā atrodas vecs resns ozols ar cauru vidu Apkārtmērs 4 metri. Senie latvieši to turējuši par svētku koku. Ik rītus un vakarus nesuši pienu un dzirdījuši saknes. Ozolam vidus un resnie zari cauri. Pašos sānos ozolam neliels caurums. Stāsta, ka ozolā glabājušās dažādas grāmatas. Uz "Kropu kalna" ir atrasti daži akmeņa [akmens] cirvji, kāds naudas gabals. Melnupē atrodas daudz ozola siekstu.

11

Labajā krastā Melnupei atrodas kalns, kuŗu sauc par "Bārdas kalnu". Senos laikos šis kalns bijis ar kokiem apaudzis. Apkārt kalnam stiepjas purvs. Kaŗa laikos cilvēki sanākuši te patversmi meklēt. Tur viņi dzīvojuši, līdz visas kaŗa briesmas pārgājušas. Tad pa "Kropu kalnu" jājuši bruņinieki un saukuši tos, lai nākot ārā, kaŗš beidzies. Uz vakaru pusi no "Bārdas kalna" bījusi kapsēta. Tur redzami starp skuju kokiem lapu koki vēl tagad. Par visu šo stāsta Kalējs un Alders.