AtšifrējaIlze Strēle
Atšifrējums2538
Teicēja: A. Grīneizens

87. Odaļa.
Reiz dzīvojusi ļoti slinka saimniece. Visus darbus tā atlikusi uz nākamām dienām. Kādu dienu viņa izgājusi plūkt linus. Bet apskatījusies un nodomājusi: "Šodien, rītdien, parīt nekā!" Likusies pie statiņa un gulējusi. Vakarā vīrs prasa: "Vai linus noplūci?" Šī atbildot: "Šodien, rītdien, parīt nebūs nekā ko darīt!" Otrā dienā vīrs raida plūkt atkal. Šī neplūc un guļ atkal. Atnāk vīrs, redz sieva guļ. Viņš aiziet uz mājām pēc šķērēm un nogriež sievai svārkus līdz pusei. Odaļa uzceļas un skatās, viņa sevi vairs nepazīst. Viņa brīnās: "Ir Odaļa, nav Odaļa, ir Odaļa, nav Odaļa!" Pārgājusi mājās, prasa bērniem: "Vai Odaļa mājās?" Bērni redz Odaļu pie loga un saka: "Odaļa ir mājās." Odaļa domājusi: "Ja jau Odaļa mājās, tā tad es neesmu Odaļa," un skrien uz mežu. Naktī pārnākusi, bērni priecājas, ka māte pārnākusi mājās. No tā dienas Odaļa bijusi visčaklākā saimniece.

2539
62. g.
88. Nostāsts par bijušo vagaru.
Vandzenes muižas vagars

Vandzenes muižas vagars Meiris bijis ļoti bargs un iedomīgs vagars. Cilvēkus viņš pēris pat nepatiesi, stundām kavējies no darba, lai pēc tam liktu vēlāk strādāt. Manai mātei, māte strādājusi par istabas meitu. Madama bijusi ļoti laba. Istabas meitas viņa apdāvinājusi apkārt un apkārt. Istabas nekad nav bijušas jāmazgā, tikai slieksnis bijis jānoberž katru sestdienu. Kad vecmāte aprecējusies, viņa vīram sastāstījusi, lai vagaru neklausot, jo ļoti kavējot no darba un liekot nepareizi strādāt, lai vēlāk varētu dabūt nopērt.
Reiz veduši rudzus šķūnī, vagars aizstājies
KolekcijaVandzenes 6-klašu pamatskolas vākums