Labots2021-09-15 10:17:52
Atšifrējumslabi uzturēties tādam, kas negribējis šūpoties tad tādu pat vecie apdziedājuši. Bijušas tādas apdziedāšanās un vispār dziedamas Lieldienu dziesmas, tikai manas teicējas un arī vecais tēvs vairs neatceras.
Šūpoles tikušas kārtas gads no gada vienā un tai pašā vietā. Sevišķi izņēmuma gadījumos tās tikušas mainītas, jo uz šūpošanos vienviet salasījušies visi kaimiņu ļaudis. Vēsā laikā izstabās [istabās] bijuši klāti garie galdi. Galvenie ēdieni bijuši: Olas, kaņepu, zirņu un kartupeļu grūstās pikas (kā piebaldzēni vairumā sauc grūslis, jeb grūdiens) tad kaņepes - taucītas piestā - un atsevišķi vārīti zirņi un pupas. Arī cūkas gaļa vārīta bijusi uz galda un kaņepes ar biezpienu, jo sviesta ziemas mēnešos nebijis un tādā lielā tautas būšanā tas būtu arī par dārgu bijis - un pat nepietiktu visiem. turp.
KolekcijaJ. un A. Robežnieku folkloras vākums