AtšifrējaDace Nasteviča
Labots2022-06-24 11:06:08
AtšifrējumsDievam tas nepaticis un tādēļ pavēlējis lielībai aiziet. Šis izcēlies un tūlīņ arī gājis projām. Vidzemes meitas tobrīd velējušas, dziedādamas:

4789 a

Lubāns nāk, Lubāns nāk,
Nāk pār kalniem, nāk pār lejām,
Nāc Lubāni, šai vietā
Šeit ir mīgsta guļas vieta.
Ezers tulīņ nolaidies noslīcinādams visus kas līdz šim tur bijis. Tagad vel var redzēt mājas ezera dibenā.

4790

232. Zilā kalna avotiņš.
Zilā kalna augstākā vieta bijis mazs avotiņš kas nekad neizžuvis. Šis avota ūdens esot palīdzējis visām slimībām. Bet vēlāk sievas vedušas savus bērnus avotā mazgāt, lai izaugdami būtu stipri un veseli. Tas avotam nepaticis - viņš izzudis.

4791

233. Kāpēc vēzis ačgarnu rāpo
Reiz žurka iekrita ezerā. Vēzis to redzēdams saķēra viņu un vilka savā alā. Žurka lūdzās lai laižot vaļā. Vēzis nu palaida arī Nu žurka sacīja, lai aizejot pie viņas ciemos. Pēc kāda laika vēzis iet pie žurkas ciemos. Bet žurkas saskaitušās kā vēzis vilcis šo savā alā sacīja citām žurkām. Pataisīsim viņu tā kā tas visu mūžu ačgārnu rāpo. Viņas iesēja vēzīm melnu auklas galiņu astē un vilka ačgārni uz ezeru atpakaļ. pašā krastā aukla pārtrūka un vēzis iekrita ezerā. No tā laika visi vēži rāpo ačgārnu un melnais auklas galiņš astē.

4792

234. Kā cēlies Zvirgzdu ezers
Senāk kur tagad atrodās Zvirgzdu ezers bija pļavas. Pašlaik sievas grābušas sienu. Mazs bērns bijis nolikts uz sienu gubu. Te jājis kāds jātnieks ar baltu zirgu

KolekcijaAlsungas 6-klašu pamatskolas vākums