Atšifrējums                                                                                     11.
    Nu taču sen jau vajadzēja būt galā, zaldāts domāja. Vai tik es neesmu apmaldījies? Braucis vēl kādu laiku, līdz izbraucis no meža laukā, pie kādām svešām mājām. Zaldātam cits nekas neatlika, ka iet iekšā, un prasīt naktsmāju. Par laimi mājas iedzīvotāji bij vēl nomodā, un viņš zirgu pajumtē iedzinis, gājis istabā. Saimnieks arī iežēlojies par nabaga zaldātiņu, un atļāvis līdz rītam pavadīt savā dzīvoklī. Istabā smaržoja cepeši, un arī ceļiniekam iegribējās ēst. Tas ievērojis, ka uz krāsns stūra stāv panna ar dažādiem gardumiem. Kad visi bija apgūlušies, un istabā valdīja tumsa, zaldās gardas smaržas vilināts klusi piecēlās un tuvojās krāsnei, uz kuras atradās panna ar cepešiem, un sāka grābstīties pēc tās. Bet par nelaimi saimnieka mātei gulta bij pie pašas krāsns, un panna ar cepešiem aiz neuzmanīgas zaldāta rīkošanās, bij no krāsns stūra novēlusies, un taisni vecītei uz sejas. Viņa nejauki iekliedzās, un bij pa galam. Kareivim nu arī cits neatlika ko darīt, ka lasīties lapās. Acumirklī tas bij no istabas laukā, ratos iekšā, un laidās projām nakts tumsā. -
    Kareivis bij galīgi apmaldījies, un acis jo plati atpletis raudzījās melnajā naktī, un cerēja kaut kur ieraudzīt uguns spīdumu. Par prieku, drīz viņš to aī ieraudzīja, un ar joni šāvās turp. Negribēdams vairs tik vēlā nakts laikā cilvēkus traucēt, viņš nolēma nakti pavadīt pirtī. Durvis bij vaļā un zaldāts tur iegājis tās aiztaisīja. Visapkārt valdīja pekles tumsība. Kaut kur kaktā, kāds iesprauslājās. Kareivim asinis sakāpa galvā. - Neko daudz nedomādams viņš uzmeklēja pirts krāsnes akmeni, un svieda no visa spēka tumšajā kaktā, no kurienes troksnis nāca. Atskanēja žēls bļāviens un apklusa. - Zaldāts bailīgi tuvojās kaktam, un tur saskatīja kazu, kuru bij nositis noturēdams to par kādu nelabu garu. Tikai kareivim bij brīnums, kādēļ kaza pirtī ievietota.