KolekcijaDāvja Ozoliņa folkloras vākums
Atšifrēja LigaB
Atšifrējums 22
VI. Bariba. Dzērieni.
355. Āboļi.

Āboļi ir veseligs ēdiens īpaši priekš guletiešanas - Tie viegli sagremojamā veidā satura daudz fosforskābes. Ik vakaru, kārtigi apēdot pa ābolam, miegs top mierigs un atspirdzinošs, mute iztīrās, nieres strādā kārtīgi un traucejumi gremojamos organos mitejās.
Alus. 358

288

Kad iesalu žeirī lika, tad sūtija kādu mājenieku uz kaimiņiem pēc sieta, lai alus labaki tecetu.

289

Alu darot, vaj jo citu vārijot meta uguntiņai savu tiesu.

290

Pie alus brūvešanas vajagot krietni smieties, tad tas labi rūgstot.

291

Kad alus nerūgst, jeb rūgstot taisās skābt, tad ielaiduši zaļo vardi dzīvu alus raudzejamā katlā, tad tūliņ sācis rūgt.
364. Bada gadi.

292

Kad kakis daudz rūc, tad bada laiki būs.
371. Bērza sula.

293

Priekš Jurģa bērzu sulu nevareja tikam dzert, kamēr nebija tanīs muti nomazgajis, tad saule mutes nenoēdot.
380. Dievmaize.

294

Kas gribot liela burva amata, tam ta jadarot: Kad ejot pirmo reiz pie vakariņam, tam vajagot ņemt Dieva maizi no mutes laukā un vīnu izspļaut, tad maizi plintē ielikt un Pestitaja bildei caur sirdi izšaut, tad pilnigi vellam padevies dabujot to amatu.
386. Dzeršana.

295

Kad dzerot aizrijas, tad otrs žēlojot.
23

[910]

388. Dzira.

296

Dziru visvairak te dzeršanmai ūdens vietā brūķe Aluksn. un Oppek. draudzes no pašu pagatavotiem dzērieniem bezalus [bez alus] un miestiņa ļoti cienito saukto "kvasu", jeb dziru ar kuru dažās mājās tā apradušies, ka ūdeni vien gandrīz nemaz nedzer.
Ku. pagatavošanai ņem miežu un kādu daļu ari rudzu iesala, sajauc ar apiņiem un ūdeni un saveļ nelieļos mīklas kukuļos. Šos tura krāsnī, kamēr izcepj. Tad ņem baļļu jeb kubulu, kuram sānos netāļ no dibena ir caurums ar iegrieztu anķenu jeb tapu. Dažas collas no dibena ietaisa kādas [kādus] kociņus, uz kuriem uzliek salmus un tad uz tiem drupina izcepto iesala maizi, Ar siltu ūdeni apliets pēc dienām trim viss apmaisijums ir sarūdzis pasmalki [par smalki] brūnu ieskābu atspirdzinošu dzērienu kurš pa kubulā ietaisitu anķenu vaj tapis [tapu] pēc vajadzibas izlaižams.
389. Ēdieni.

297

Biezs, ka ķebasta, melns kā darva.

298

Ir peļams paradums dot suņiem un kaķiem ēdienu atliekas no ta paša šķīvja vaj bļodas, kuru lieto priekš cilvekiem.
391. Ēšana.

Eij nu eij paēdies kāpostus ar gaļu, tad būsi prātigaks un nerunasi niekus.