KolekcijaViesītes 6-klašu pamatskolas vākums
Atšifrēja Linda2016
Atšifrējums Marta Freibergs.
50 g.v. Viesītes dadzīšos.
Pasakas.

Vienam saimniekam bija vecs runcis. Viņš nevarēja peles medīt. Jo viņš bija aiz sava vecuma palicis neredzīgs. Un saimnieks viņu aizdzina projām. Un vecais runcis aizgāja uz mežu, viņš nostājās pie egles un sāka ņaudēt. Bet te reiz bijis kur nē nāk lapsa. Lapsa prasa ko tad tu te tik bēdīgi ņaudi Nu ko lai daru peles vairs nevaru ķert jāmirst badā. Lapsa saka nāc man līdz. Lapsa veco runci aizveda uz savu alu. Lapsa saka ej nu iekša un guli. Lapsa staigā un gatavo alu. Nāks vilks, ko tad nu kūmiņ te viena pati grozies, saka vilks. Nāk lācis un meža cūka [mežacūka] ko tu viena pati, nekā lapsa saka man ir draugs. Nu parādi kāds tev tas draugs ir. Lapsa saka, lielām baltām usām, un lielu rungu uz muguras. Lai nu viņš nāk, tā viņš nenāk kad būtu ko ēst tad gan viņš nāktu. Nu labi, aiziet visi trīs meklēt barību. Par kādu laiku lācis atnes uz muguras vienu jēru un nosviež pie alas zemē. Lai nu viņš nāk ārā, tā viņš nenāk, jums vajag paslēpties. Nu labi lācis iekāpa lielā eglē, vilks aiziet aiz krūma un cūka ierokās sūnās. Nu nāk kaķis ārā. Pieiet pie jēra un skatās no kura gala sākt ēst. Cūka grib pirmā redzēt un pabāž savu degunu. Kaķis domā kā tur ir pele. Viņš skrien. Cūka arī skrien pārbijusies, kaķis nobijies no cūkas un skien eglē augša un lācis sabaidās no kaķa un krīt no egles zemē. Vilks redz kā tie divi bēg viņš skrien pakaļ.