AtšifrējumsParamiša
phendža Bernhardos Simanis ane Sloka 14 junijs 1933. b

Isis jekfar te nasis, jek rom džadžos te isis leske čhaj jek jedženi. Šuk lakiri isis jek ano svetos. Kedi joi gabalas togi joi peskīri glosasa zahohavelas sāre čiriklen te dola sāre lasa gabanas. Šeļaka čirikle zauhtenas te jek vavrestir fididīr (gabanas) te čukardīr gabanas ne džadžoskīri čhake glos isis sāre šeļaka čiriklege [čiriklenge?] glosatir šukārdīr te fididīr. Ja joi gabalas te ja kan šunelas togi jasva čhordžinas te dži hotatir kerjolas. Šuk lakīri isis zoraledīr svetostir lakīre bala isis kalle sir vangar, gensta te džinčkirde sir veš. Jakha lakīre sir kallo moros. Mui lakīro sir vičhindli kharta. Bāripen lakīro sir triščina. Jeke lavesa saj jak la dikša dolatir joi nanašadželas te sav kan la šunelas dolestir joi ņigdi navidžalas
Pasaka.
Stāstija Bernherds Simanis čigāns Slokā 14 junijā 1933. g. Sarakstījis Jānis Leimanis Rīgā.
Bij [bija] vienreiz un nebija viens čigāns džadžos, viņam bija meita vien vieniga. Viņas skaistums bija vienigs pasaulē. Kad viņa dziedaja tad viņa ar savu balsi savilināja visus putnus kopā un tie visi ar viņas kopā dziedāja. Daž dažādi putni salaidās un vien no otra labaki un skaistāki dziedāja bet džadža meita no visiem putniem labaki un skaistāki dziedāja. Ja viņa dziedāja un ja kāds to dzirdēja tad asaras lija un sirds no prieka vārijās. (Skaistums) Viņas skaistums uzvārēja pasauli. Viņas mati bija melni ka ogle un biezi un gari ka mežš. Acis vinai ka mēlnā jūra. Seja viņas ka skaista izrakstīta bilde. Viņas augums ka noaugusi niedre. Ar vienu vārdu sacīt, kāda ac [acs] viņas redzeja no tās viņa neizzuda un kāda aus [auss] viņas - dzirdēja