KolekcijaPadures pamatskolas vākums
Atšifrēja anette
Labots 2016-09-13 13:59:18
Atšifrējums sāka runāt cilvēku valodā. Runcis saka tu man solīji mūža maizis. Saimniekas nes unci mājās. Runcis dzīvojis vēl ilgus gadus bet tad pats nomira.

238

54 Aiz trīs uguns upēm.
Vienam ķēniņam bija trīs dēli. Tam ķēniņam bija dzimumdiena. Dēli izlūdzās tēvam visi vienā dienā kazas taisīt. Ķēniņs saka dēliem lai izlaižot trīs gumij bumbas. Kur tās bumbas nokritīs tā meita būs japrec. Tam vecākam bija nokritusi pie vienas ganu meitas kas ganīja govis. Un vidējam dēlam tā bumba nokritusi kur meitas mazgājušas aitas, viena meita uzņēmusi. Un jaunākais dēls jājis pa mežu maldīdamies. Iejājis vienā purvā zirgs apstājās un vairs neiet. Viņam uznāca vakrs un palika tumš bija jāgaida kamēr paliks gaiš. Kad pienāca rīts viņš apskatās kā turpat bija bumba. Viņš ņem savu bumbu un jāj uz mājām. Visi trīs dēli nu taisās uz kāzām. Bet no tā jaunākā dēla bumbu izlien skaista princese. Pa dienu tā princese ir naģa bet pa nakti ir skaista princese. Nu visi trīs dēli sataisījuši kāzas pārved mācītāju un salaulā. Divi vecākie dēli apģērbas savas sievas ar skaistām drēbēm. Bet jaunākais dels savu naģi apģerb tikai ar lupatiem. Kad nu visi ir salaulāti, viņa paliek par skaistu princesi. Skaistāka par visām. Bet tagad tā princese dejo. Kamēr viņa dejo pato laiku viņas vīrs sadedzina naģes ādu. Bet viņa vairs