KolekcijaPadures pamatskolas vākums
Atšifrēja VaBaiba

29. Erkšķu kroga bijuši divi lieli dzeraji. Un pardevejs bijis žids devis visu uz paradu. Bet sanakuši tiklieli paradi ka židam palicis bails. Viņš teicis lai pardonot [pārdodot] viņam kādu gotenu. Bet kur šie ņems paņemuši žīda gotenu un nosmērē ar dārvu un aizved pie žīda un licis tulīt nokaut tika [tikai] velāk davujis [dabūjis] zināt kā viņa gotens

294

30. Bijis slinks gans un sļupšķis. Zens iztaisijis žoga caurumu un līdis zagt abolus. Kungs prasa ganam kas to iztaisija "tā tut lid te dode ta tunt tad te toje" "Ko, ko tu tur puisel teic" "Ja jut kun netapot tad nemt pa piemeram jut ta tut jut līd te dode ta tunt todit te toje at but ta " Kungs dusmās aizgaja.

295

31. Žīds braucis paceļu un ieraudzījis ezis iebraucis tuvakas mājas un stastijusi "Kājas maziņas deguns ka cūke, apaļš kā kamols un adatains Saimniece teikusi "Ezis" "Neuzeze [Ne uz ežas] bet uz cele [ceļa] vide [vidus]."

296

32. Edole kādas mājas bijis skroder [skroderis] tam bijis maceklis žīds. Mājas puisis gājis gulēt uz klēts augši Maceklim arī iegribejies iet tur gulet. Bet Mikeļam tas nepatik tas nem šo židu baidīt Kādu nakti Miķels grabinajies. Žīds pras "Vai Mikel kas tur grab" Miķelsteic "Tu nezin kā tā klēts uz veciem kapiem taisīt [taisīta] un spoki nak spokoties." Žīds vairs nevar ciest skrien lej [lejā]. Bet redel [redeļu] nav. ko darīt žīds lēc lej [lejā]. Bet lecot ielec piena bļoda tas tads troksnis kā saimniece iet skatīties. Ši uzkliedz. "Ko tu Peizak mociesvai nav palicis traks."  Ja ta klets uz veciem kapiem taisīt [taisīta]" "Kas tev teic [teica]." "Mikel teic [teica] Mikel gudr [gudrs] vir [vīrs] Mikel nemelo Mikel krievos bijis"! No ta laika žīds arī vairs nav gājis klets augša gulet.

297

33. Senak dzīvojusi dikti lepna lielmāte. Atnāk jauna meita Ta nezinadama ka ar lielmāti jaruna Lielmāt [Lielmāte] teikus [teikusi]: "Kad tu ar mani runa tad saki cieniga" Cūkai nakti piedzimuši sivēni. Viņa teikusi "Cienīga