KolekcijaPadures pamatskolas vākums
Atšifrēja VaBaiba
Labots 2015-03-20 18:34:58
Atšifrējums lielmāt, Cinīgai [Cienīgai] Cūkai piedzimuši, cienīgi sivēni." Lielmāte tikai pasmejusies.
Vietu nosaukumi.

298

34. Putrs ezers. Putrs kalns putrs kalns. (Ivande.)

Rusaces pļava. Edole.

298b

Zvirgždu ezer. Kupš ezer. Gudniekos,

298c

Erkuls ezers. Dubļ dīķis Ann pors. Kaķen pors. Jožbudas pors. Smēdes pors. Ozol pors. Cepur dīķs. Kalej kalns. Zagļ kalns. Skroder apoks. Čigan vadiņa. Velen pors Dižandrēj debin. (pļava) Pils ezers (Biržos.)

299

35. Bijusi dikti slika [slinka] meita bet bagata un neviens viņu nav precejis bet gadijien [gadījies] viens un apprecējis. Māte baidijusies dot un teikusi "Bet viņa jau dikti slinka" "Lai ir es ar esmu, ja dabonu iedzert aukstu udeni tas palieku traks" Parved mājas. Otra diena saimnieks iziet ar puišiem pļaut. Parnāk mājas jauna saimniece vēl guļ aizmgusi [aizmigusi]. Un saimnieks staiga noviena gala uz otru uz galda stāv ūdens kruze pieiet pie kruzes nodzeras vienreiz jauna saimniec ieraug [ierauga] "Nedzer nedzer vīriņ tad tu paliks traks." Un nu sieva tulīt celusie [cēlusies] vārīt. Bet otra rīta atkal tapat iziet pļaut. Parnāk mājas, atkal sieva gulta Vīrs pieiet pie galda vienreiz nodzeras otreiz [otrreiz], trešoreiz sieva nekustas vir ņem žagaru un vale sievu. Atnāk  vīrmāt [vīramāte] no otra gala un saka "Laikam ūdens būs bijis vainīgs" Vairāk sievu navbijis jaceļ.

300

Bijus  dikti nejauka meita nu vien reiz aprecejusies [apprecējusies] Bet nu māte viņai noteic ka viens gads seši mēneši sešas nedelas sešas dienas sešas stundas nav brivi rates. Viņa gaidijusi ka neko to laiku. Pagājis gads nezin ko no darīt ta talak kamēr pienakušas seš dienas sai vairs ta nav gribejies raties kad atnacis laiks. Un vais nav rajusies visu mužu.