KolekcijaValkas 1. pamatskolas vākums
Vienības#LFK-14-44-75

57) Ja Jurģos noderēts [nolīgts] bailīgs gans, tad lai nebutu tik bailīgs un nebēgtu projām, pirmo vakaru vajaga paēdināt ar skābiem, bieziem kāpostiem un atsēdināt uz silta mūrīša.

76

58) Ja nopirkts zirgs un lai savu saimnieku zirgs pazītu un glabātu, tad vajaga maizes mīkstumu saspaidīt kreisā padusē un dot, lai zirgs to noēd, tad zirgs ir pat uzticīgs savam saimniekam.

77

59) Ja uz rokām sametušās daudz kārpas un ja grib viņas nodzīt tad vajaga ņemt vienu kūjiņu iegriest kūjiņā tik robu cik kārpu un aiznest uz krustcela un iespraust tur kūjiņu. Noskaitīt tēvreizu un nākt atpakaļ. Pēc mēneša kārpas noiet.

78

60) Ja ziemas vakarā no skursteņiem dūmu stabi kāpj taisnu uz augšu, tad pa nakti paliks auksts laiks.

79

61) Ja kaķis ēd zāli, tad būs negaiss, kuram sekos krusa.

14-45

80

66) Upes dibenā uz akmeņiem ja ir sametušās gļotas un ja virs šīm gļotām ir burbulīši, tad vai topošu, vai nākošu dienu būs lietus.

81

67) Rudenī, kad kokiem lapas sāk birt no apakšas, tad būs auksta ziema, bet ja lapas sāk birt no galotnes, tad būs silta ziema.

82

68) Ja Zvaigžņu dienā ir skaidras debesis un vakarā var redzēt zvaigznes, tad tagad būs daudz ogu, bet ja zvaigžņu dienā ir apmākušās debesis, tad togadu būs maz ogu.

83

69) Ja ap ziemas svētkiem stipri auksts laiks, tad ap Jāņiem būs atkal stipri karsts laiks.

84

70) Kad grib laist lopus pirmo reizi ārā, tad nevajaga laist otrdien, ceturtdienu un svētdien, tad goves ir ļoti negantas un daudz badās, skrien un mauro.

85

71) Ja kādai meitai ir kāzas, un ja kāzu dienā līst lietus, tad tur, kur viņa dzīvojusi, viņa nav lāga suni barojusi.