KolekcijaJaunlaicenes Majoru pamatskolas vākums
Atšifrēja MaigaJankevica
Atšifrējums Dzirdēts Jaunlaicenes pag. Cimšiniekos, no 75 g. vecā Jāņa Ardiņa.

3. Naudas rakšana.
Kāds vecs vīrs aris tīrumu, netālu no tā sauktā Jodu kalniņa. No bedrēm iznākusi sarkana sieviete un kaut ko meklējusi. Vecais arājs prasijis, ko šī tur meklējot. Viņa ateikusi [atteikusi], ka šī esot nauda zudusi, lai nākot palīgā meklēt. Pusnaktī vecis aizgājis un sācis rakt. Racis, racis kamēr sākuši radīties spoki. Viņš sācis bēgt. Bet sieviete sacījusi lai nebēgot, tad nekā neatradīšot. Bet vecis palicis slims. Otrā rītā gājis viņa dēls un atradis daudz zelta naudas. Visi tie spoki ir bijuši zelta nauda.

20

4. Kāds ceļa vīrs braucis uz Rīgu. Zirgs viņam bijis piekusis un tādēļ viņš iebraucis krogā. Zirgu viņš palaidis grantsbedrēs un pats turpat apgūlies. Te uz reiz viņš redzējis baltu peli, kuŗa zobos nesusi zelta rubli. To naudu viņa nolikusi galvas kausā, kas turpat bijis, un tūlīt aizskrējusi projām. Tad ceļa vīrs gājis skatīties un atradis 5 rubļus zelta naudas. Tad ceļa vīrs paņēmis naudu un laimīgs devies tālāk.
Dzirdēts Korvas pag. "Uķos" no 86 g. vecā Jāņa Liepaskalna.

21

5. Vienreiz kāds pastnieks gājis pa ceļu. Mežā viņš izdzirdis zvanu skaņas. Pie viņa piebraukusi lepna kariete. Iekšā sēdētāji ielūguši iekšā. Pastnieks arī iesēdies. Kungi viņam devuši smēķēt cigaru un spļāvuši uz cigara tā tas tūlīt iededzies. Ceļš bijis galā un pastniekam iajadzējis [vajadzējis] izkāpt. Pastnieks pateicies un izkapis. Bet kungi sacījuši ka viņiem nevajagot pateikties, lai pateicoties zirgiem. Viņš arī gājis un redzējis ka tas bijis viņa barons, un otrs bijis otras muižas barons. Tad tie braucēji sacījuši ka viņi vēl dabūšot treso zirgu - melnu ērzeli. Pēc nedaudz dienām dzirdējuši ka Tailavas barons pakāries. Vēlāk tik dabujuši zināt kā tie braucēji bijuši velni, un tie zirgi ir bijuši pakārušies baroni.
Nellija Cukurkalne 13 gadus veca Jaunlaicenes pag. "Majora" I. p. pamsk. IV. sk.