KolekcijaJaunlaicenes Majoru pamatskolas vākums
Atšifrēja MaigaJankevica
Atšifrējums B. Maltinieks.
Dzirdēts no Jaunlaicenes pag. "Rūcu" mājas apm 70 g. v, Pēteŗa Ieviņa.

1.) Valkas apriņķī, Jaunlaicenes pag. "Rūcu" mājās atrodas kapenes, no seniem kaŗiem. Kuŗā cīnijušies leiši ar latviešiem . Tur ir atrasti senie ieroči. To vietu kur guļ leiši ir nosaukta par "Leišu kapiem"
Dzirdēts no Jaunlaicenes pag "Rūcu" mājas apm 70 g. v, Pēteŗa Ieviņa.

68

2.) Velni.
Jaunlaicenes rijās, kuras nodegušas 1919. g. Tanīs rijās bijis loti daudz velnu, kuŗi naktīs mocijuši cilvēkus. Reizi viens ļoti spēcīgs vīrs saderējis ka viņš nakti tur gulēs. Gulejis ar, bet ap pusnakti sākuši velni viņu mocīt. Rītā kad gājuši skatīties, tad viņš gulejis tīri nomocīts un vīrs vienās putās.