KolekcijaAlūksnes vidusskolas vākums
Atšifrēja DainisP
Atšifrējums Pededzes „Slobotkā”
L. Strazds 87 g. v.

Vastlāvis, metenis jeb miestnesis. Kā šo dienu vēl citādi sauc? Šo dienu vēl sauc par „aizgaveņiem”!

212

Kādus darbus nedrīkstēja šai dienā strādāt? Šo dienu svētīja pēc pusdienas, bet jau no paša rīta sievietes nevērpa un neauda, un vīrieši nebrauca mežā. Kādi ēdieni šai dienā jāēd?

213

Vārīja nogrūstus miežus ar cūkas galvu ( ja nebija miežu ko grūst, tad vārīja rudzus) un cepa miežu karašu.

214

Vai šai dienā neizpilda kādus māņus? Viens ar spaini ūdens uzkāpa uz kūtsaugšas, otrs turēja apakšā maisu. Tas no kūtsaugšas leja ūdeni maisā (lai vasaru nebūtu mušu.

215

Vai šai dienā negāja vizināties, kāpēc? Vecie brauca uz krogu, bet jaunie, kam bija zirgs, tie brauca vizināties, bet kam nebij, tie ar ragaviņām gāja laisties. Kad ragaviņas skrēja no kalna, tad dziedāja:

Teci, teci ragutiņas,