KolekcijaAlūksnes vidusskolas vākums
Atšifrēja DainisP

Dziļi apakšzemē zem vecajām pilsdrupām senos laikos bijušas dziļas un garas alas. Šinīs lielajās alās bijusi ierīkota vesela pils ar daudz istabām un koridoriem. Šo alu bijis vesels labirints. Nekad šinīs alās nebijis neviens saulītes stariņš ielauzies. Kādā no šās pils mazajām istabiņām bijusi ieslodzīta skaista jaunava. Šī jaunava bijusi ieslodzīta tur jau gadu desmitus no pašas bērnības. Šī jaunava ārā, saules gaismā nevarējusi kļūt, jo pils ieeju apsargājuši briesmīgi pūķi un briesmoņi. Jau vairāk reizes jaunava mēģinājusi atsvabināties, bet tas viņai neizdevies. Arī daudz jaunēkļu izmēģinājušies jaunavu atsvabināt, bet tas nevienam neizdevies. Tomēr reiz kāds jaunēklis devies izmēģināt laimi. Šis jaunēklis gājis vairākas dienas no vietas, bet līdz ko nonācis līdz pūķiem, tā tālāk neticis. Kādu dienu tas tomēr pārvarējis visus pūķus un briesmoņus un nonācis līdz pilij un pilī arī atradis jaunavu sēžot baltā kažociņā un raudot, tā kā nepamanījusi ka jaunēklis tai pienācis. Tikai kad jaunēklis sācis runāt un aicinājis jaunavinu viņam sekot ārā, brīvībā un saules gaismā, viņa pietrūkusies kājās un uzlūkojusi jaunēkli ar izbrīnu un bailēm