Labots2020-12-07 20:55:12
Atšifrējumstie ieraudzījuši pie galda sēdam kādu jaunavu kura kaut ko lasījusi. Tā lasīdama nemaz neieraudzījusi kā ienākuši divi svešnieki [svešinieki]. Krodziniekam palicis bail, sākuši nakt atpakaļ. Bet viņam tā gribējies paņemt vienu zelta dvieli kas karājies tam turpat blakus uz šņores. Krodznieks [Krodzinieks] nenocieties un gribejis jau ņemt, kā pielicis roku, tā uzreizi, velenu vārti aizdarījušies un tie nu vairs netikuši ārā. Ko nu darit. Reizniekam bijuši tikai tādi vārdi, ar kuriem tas varējis tikt pilī, bet tādu vārdu, kā no pils ārā tikt, tādu nav bijis. Nu bijuši abi postā. kur nu tiks ārā. Gājuši atpakaļ tanī istabā kur sēdējusi jaunava un lasījusi. Iegājuši, bet pie galda nav vairs jaunavas bijis, bet tur gulejis melns suns. Piegājuši pie galda tie uzskatijuši lielu, lielu biezu grāmatu, četreiz [četrreiz] lielāku pa bībeli. Abi tuvāk ieskatījušies grāmatā, tur bijis rakstīts: "Visu, visu, gudrību, gudribu gramata". Sākuši lasīt, un meklēties vai nevarēs atrast tadas gudrības kā tik no šīs burvju pils ārā. Meklējuši, meklējuši, bet tādas gudrības nav bijšas. Krodznieks [Krodzinieks] ar reiznatāju nav vairs neko varējuši darīt, kā vienīgi modinat melno suni, jo citur nekur nevienas dzīvības nav bijušas. Suni arī uzmodinājuši, bet nu suns sacis tik stipri riet, ka visa pils skanējusi. Tā pa vienām durvim ieskrejis melns kungs, sadusmojies un saucis: "Kas mani traucē še šinī klusā vietā, esmu še dzīvojis vairāk kā 200 gadu un mans suns nekad nav rējis!" Tā melnais kungs pacēlis spodru zobenu un gribējis cirst krodzniekam [krodziniekam]. Bet par laimi reiznieks apķēries un izravis no kabatas savu spieķīti kuru tam devusi kāda veca sieviņa, ciņai ar ļauniem ļaudim un ganiem. Reiznieks zvēlis ar spieķīti melnam kungam, ka tas uz vietas bijis pa galam, tad nosituši arī melno suni. Nu domājuši kā nu tiks brīvi, bet nekā. Sākuši meklēties pa lielo škirstu kur atraduši kādas akmens tafelītas [tāfelītes] uz kurām atraduši kādus rakstus, starp tiem atraduši arī kādus buram vārdus ar kuru palīdzību tikuši laukā no pils. Kad iznākuši ārā, tad
KolekcijaĒrika Liepiņa folkloras vākums