Atšifrējumsreiznatājs pateicis atkal savādus vārdus un velnu durvis atkal aizverušās.

Tāpat ir uzglabājušās arī teikas par pašu tagadejo pili, kurā atrodas lausaimniecības [lauksaimniecības] skola. Kad celta jauna muižas pils, tad rokot pudumenti [fundamentu] uzrakuši kapara zārku. Strādnieki gribējuši zārku lauzt vaļā, bet bijušais muižas kungs aizliedzis to darīt un tad zārku aprakuši atpakaļ. Kalns stastītu daudz, jā tas tik prastu runāt.

17

Melnais jātnieks.
Reiz kāda māte braukusi no slimnicas ar savu meitu gar Smiltenes kapsētu. Gadījies braukt taisni pusnaktī. Tikko bijusi piebraukusi pie kapsētas, ka tā izdzirdusi kādu nopakaļus jājām. Atskatījusies atpakaļ un ieraudzijusi melnu jātnieku kas atri nojājis tai garām. Māte ar savu meitiņu braukusi tikai tāļāk. Bijušas jau labu gabalu pabraukušas, ka atkal jājis tas pats melnais jātnieks atpakaļ un nu jājis jau ciešak gar braucējām un atkal aizjājis garām. Braukušas tik uz priekšu un drīz tuvojušās macītāja muižai, tās atkal izdzirdušas jājam jātnieku. Sākušas braukt ātrāk, bet jātnieks atkal piejājis un nu tik cieši, ka tas jau pieskaries ar piesi ratiem. Mātei palicis bail no melnā jātnieka jo tas ta bāzies virsū ka pats nelabais. Tas atkal aizauļojis garām. Nu vairs viņa nav drīkstejusi tāļāk braukt un tā iegriezusies macītāja muižā. Tā griezus [griezusies] pie paša macītāja un tam izstastījusi savu nelaimi. Macītājs tam nav ticejis un ieteicis ka tai vajadzējis ar Dieva vārdiem baidīt melno jātnieku. Tad braukušas atkal tāļāk. Mājas bijušas vēl verstis 10. Uzbraukušas uz lielceļa tas sāka laist rikšos. Te piepeži [piepeši] sacēlies liels viesulis un sācis griesties [griezties] virpulī un paradījies atkal melnais jātnieks. Nu māte redzēdama ka nav vairs labi sākusi mest krustus un skatīt tēvreizi. Tā melnais jātnieks smagi ieelsies un
KolekcijaĒrika Liepiņa folkloras vākums